Stručniji ili podobniji: Direktori škola traže veće ovlasti prilikom zapošljavanja

objavljeno: 13.03.2018. u 21:59

Zajednica srednjih škola u Kantonu Sarajevu, koju čine direktori i još po jedan predstavnik iz svake škole, zatražila je od ministra za obrazovanje nauku i mlade KS Elvira Kazazovića da se izmjeni Pravilnik s kriterijima za prijem radnika koji je donesen prošle godine.

Direktori škola, između ostaloga, traže da se intervju sa kandidatima koji trenutno nosi maksimalnih četiri poveća na 10 bodova, te da direktori prilikom odluke o zaposlenju uzimaju u obzir prva tri kandidata sa konačne rang-liste, umjesto prva dva kako je to sada predviđeno.

To otvara mogućnost novim manipulacijama u zapošljavanju i nepotizmu, koje su se upravo donesenim pravilnikom pokušale spriječiti, smatraju predstavnici Sindikata obrazovanja koji ne podržavaju zahtjev Zajednice srednjih škola za nove promjene.

Sindikat protiv

- Oni traže izmjene kako bi ponovo direktno mogli odlučivati i birati ko će biti zaposlen. Apsolutno smo protiv izmjena Pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos koje traži Zajednica srednjih škola, jer bi to značilo da bi direktori opet primali uposlenike na osnovu porodičnih, prijateljskih, političkih veza i na osnovu uzimanja novca. To nije njihova privatna škola već javna ustanova, građani to plaćaju, a nije njima dato da oni primaju koga hoće. Uposlenici se maltene u nekim školama ne smiju vjenčati među sobom jer su svi familija, tome treba stati u kraj – ističe predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor KS Faruk Bešlić.

Dodaje da Sindikat na čijem je čelu insistira da se zapošljava samo prvi kandidat sa liste, te da intervju sa kandidatima nosi minimalan broj bodova.

- Insistiramo da se kroz zakon obezbijedi da se prvi sa liste mora zaposliti. Po zakonu je regulisano tako da kada kandidati iz boračke populacije se nađu među prva tri kandidata oni moraju imati prednost, ali ako ih nema onda treba biti zaposlen samo prvi kandidat. Što se tiče intervjua on mora biti, jer moramo vidjeti kandidata uživo, s njim porazgovarati, da se vidi kakav je i da li odgovara tom poslu, ali taj intervju treba nositi minimalan broj bodova da ne bi bilo zloupotreba – kazao je Bešlić.

I predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor KS Saudin Sivro ističe da je prijedlog Zajednice direktora škole neprihvatljiv.

- Mi smo u startu rekli šta mislimo o ovome prijedlogu, to je neprihvatljivo jer ne želimo subjektivno odlučivanje prilikom prijema radnika. Mnistar se nije još oglasio, ali ne očekujemo da će uvažiti njihov prijedlog – kazao je Sivro.

Predsjednik Zajednice srednjih škola u Kantonu Sarajevu Suad Alić primjedbe predstavnika Sindikata smatra neosnovanim, te ističe da uopće nije riječ o tome da direktori žele veće ovlasti kako bi zapošljavali rodbinu i podobne, već žele stručnije kadrove koji će bolje odgovarati pozicijama za koje konkurišu.

Direktori moraju znati s kim imaju posla

- Nije stvar direktora kako se pokušava predstaviti priča. Direktor je društveno odgovorna osoba, odgovorna je za rad škole, pa se podrazumijeva i da kada prima uposlenika, treba da zna s kim ima posla. Trenutnim pravilnikom se briše ta mogućnost. Morate imati kontakt s tom osobom koja formalno-pravno po ovom pravilniku ispunjava uslove ali možda se dešava suštinski da se radi o osobi koja nije primjerena za rad za učenicima. Ja ne prejudiciram, ali morate da pretpostavite da neko nije za rad u školi. Nije samo osnovna stvar to što on godinama nije radio, što je najduže bio na birou, što trenutni pravilnik gleda. Postavlja se onda pitanje zašto je neko najduže bio na birou, gdje mu je kvalifikacija za neki drugi posao, inicijativa i slično. Ovaj pravilnik se bavi samo formalno-pravnim aspektima a ne gleda suštinu. On samo rješava socijalni aspekt što neko dugo nije nigdje radio, što je bio na birou, a to nije rješenje. Ne možemo samo socijalni aspekt gledati. Treba gledati neke druge stvari - ambiciju, angažovanost, posvećenost i slično – ističe Alić.

Dodaje da Zajednica srednjih škola KS pozdravlja sve vrste provjera, nadzora i ispitivanja, ali da se direktori ne mogu svima pravdati i da Sindikat ne treba ulaziti u nadležnost direktora škola.

- Direktori imaju određene odgovornosti, pa ko će birati uposlenike ako neće direktor. Imamo ljude koji rade po sedam - osam godina u školi i naravno da ću se za njih opredijeliti jer su dobri u poslu, a vi njih ovim pravilima izbacujete jer nisu bili na birou, nego su radili, to nema smisla – ističe naš sagovornik.

Alić i drugi predstavnici Zajednice srednjih škola KS sutra će razgovarati sa ministrom Elvirom Kazazovićem, koji bi se trebao očitovati o tome da li će uvažiti njihov prijedlog i da li će Pravilnik s kriterijima za prijem radnika biti izmijenjen.

Podsjećamo, iz resornog ministarstva su se prošle godine hvalili kako je novi pravilnik smanjio utjecaj subjektivnosti tokom konkursne procedure za 50 posto po dva osnova: smanjen je maksimalni broj bodova na intervjuu na četiri, a direktor na kraju bira između dva, umjesto tri najbolja kandidata s konačne rang-liste. Najveći broj bodova prilikom zaposlenja u aktuelnom pravilniku nose stručna sprema i akademsko zvanje, radni staž te vrijeme provedeno na birou. Pripadnici boračke populacije imaju pravo prednosti pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate, ukoliko se na konačnoj rang-listi nalaze među dva najbolje rangirana kandidata.