open-navfaktor-logo
search
Blidinje
Studenti iz Sarajeva tvrde da im zbog hidžaba nije dozvoljen boravak na izletištu, vlasnici kampa negiraju
Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kako navode na društvenim mrežama, doživjeli su veliku neugodnost kada im vlasnici Auto kampa Blidinje nisu dozvolili boravak na njihovom posjedu. Razlog toga je, tvrde studenti, taj što su među studenticama bile i djevojke sa hidžabom.
14.06.2022. u 10:45
get url
text

Studenti tvrde da je izlet bio dogovoren, te da je vlasnik prijetio da će pozvati policiju ukoliko ne napuste posjed ovog kampa.

- Neformalna grupa studenata medicine i stomatologije organizirala je izlet za sarajevske studente. Organiziran je obilazak grada Livna i prirodnih ljepota njegove okoline, te isplaniran obilazak Blidinjskog jezera, za kratak odmor uz roštilj i druženje. Vlasnici Auto kampa Blidinje su nekoliko dana ranije, putem telefona potvrdili da je studentima dozvoljeno pravljenje kratkog izleta na njihovom posjedu. Također, potvrdili su i da ćemo imati dozvolu da kod njih napravimo i roštilj, sve besplatno, studentski!

Njihov stav se promijenio čim su ugledali studentice sa hidžabom. Nakon dužeg razgovora sa vlasnikom auto kampa, nismo dobili razlog odbijanja, osim prijetnji da će nam pozvati policiju ako budemo ostali tu. Sramna je i poražavajuća činjenica da se ovo događa u Bosni i Hercegovini - napisao je jedan od studenata koji je bio prisutan tim dešavanjima.

Iz Auto kampa Blidinje tvrde da dolazak studenata uopće nije bio najavljen.

- Mi nemamo kapaciteta i mjesta za autobuse i roštiljanje veće mase ljudi. Ja sam ih morao odbiti. Oni su došli nenajavljeni. Uz to je bila i bura, tako da je njihovo roštiljanje bilo neizvodivo. Ja sam im čak preporučio gdje bi mogli ići na izletište. Hidžab nije razlog zašto im nismo dozvolili, podnijet ćemo tužbu - kazali su iz ovog kampa za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.