Srijeda, 07.06.2023.
FOTO: Ines Lučić

Studenti izašli na proteste u Sarajevu, ponovili svoja četiri zahtjeva

"I Tito se bojao studenata", "Ne studiramo samo u vrijeme izbora", "Studenti, a ne klijenti", samo su neki od natpisa na današnjim protestima na kojima se okupilo više od 200 studenata u Sarajevu.

Naime, studenti, nezadovoljni uvjetima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, danas protestuju ispred Doma sindikata. Osim SPUS-om, čiji su rad nazvali samovoljnim, nezadovoljni su i odnosom kantonalne vlasti i Rektorata UNSA prema studentima, te su na današnjim protestima ponovili svoja četiri osnovna zahtjeva:

- Da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju u kontekstu, kako su naveli, nepoštivanja normi u vezi sa uvjetnim predmetima, obaveze plaćanja članarine u biblioteci i tretiranja mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA-i;

- Da se obrazloži kontinuirana uplata od 20 KM za potrebe održavanja Studentskog informacionog sistema (ISSS);

- Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata. Ovo su naveli kao zahtjev jer smatraju da ne može konvencionalno, kabinetsko i online izvođenje nastave koštati isto;

- Da se prilikom predstojeće akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja koja se odnose na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu.

Prisutnim novinarima obratila se i jedna od organizatorica protesta Naida Mehanović. Nakon protesta pred Domom sindikata, studenti su se uputili pred zgradu Rektorata UNSA gdje su također izrazili svoje nezadovoljstvo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh