open-navfaktor-logo
search
Majka Srebrenice
Subašić poručila zločincima: Uvijek će biti neko ko će vas progoniti
Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", u obraćanju na obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice poručila je da je zakon o zabrani negiranja genocida prevencija da se ne desi novi genocid i rat koji bi pokosio Evropu i cijeli svijet.
11.07.2020. u 11:39
get url
text

- Želim prvo da uputim poruku zločincima: 'Mi ćemo vas proganjati i nikada nećemo posustati i uvijek će biti neko ko će vas progoniti. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite, ne postoji mjesto gdje vas nećemo pronaći i progoniti - poručila je Subašić.

Negatorima genocida je poručila da neće uspjeti.

- Nećete nas umoriti i zaplašiti. Generacije naše djece će nastaviti našu borbu, generacije koje kao i mi majke nisu odgajane na mržnji - naglasila je Subašić.

Pozvala je Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Ured visokog predstavnika (OHR) da nametnu zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta.

- Zakon o zabrani negiranja genocida je prevencija da se ne desi novi genocid i rat koji bi pokosio Evropu i cijeli svijet. Nametnite zakon i zaštitite vrijednosti koje ste uspostavili u BiH. Zar ćete dozvoliti da nam Rusija uloži veto na zakon i u BiH, nakon što je uložila veto i u Vijeću sigurnosti UN-a - kazala je Subašić.

Političarima u BiH je poručila da grade mir i poštovanje. 

- Budite primjer, mi žrtve ćemo vas podržavati. Bez istine nema mira. Pomozite sebi i svom narodu da krenemo naprijed. Pozivam Srbiju da izruči sve zločince Bosni i Hercegovini, da im se sudi. Aleksandar Vučić je najodgovorniji što je Srbija utočište za zločince - naglasila je Subašić.

Domaćem pravosuđu je poručila da nastave tamo gdje je stao sud za ratne zločince iz Haga. 

- Nemojte iskrivljivati i kriti istinu. Zločinci moraju odgovarati, nemojte praviti nacionalni balans u BiH. Slijedite rad suda u Hagu - kazala je Subašić.

Međunarodnoj zajednici je poručila da mora još uvijek pomagati i zaštiti žrtve.

- Pomozite da zločinci i njihovi nalogodavci ne pobijede. Ako pobijede onda nema ni Balkana i Evrope ni vas. Mi smo vam zahvalni na onome što ste uradili, ali to još uvijek nije dovoljno - istakla je Subašić.

Evropi i svijetu je poručila da donesu zakon o zabrani negiranja genocida jer će time poraziti negatore, a zaštititi naslijeđe koje su ostavili: Dejton, NATO, Sud u Hagu i sve ono što smeta neprijateljima BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.