Subota, 30.09.2023.
h

Sud BiH: Bivšem konzulu BiH u Parizu 11 mjeseci zatvora

Bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević osuđen je na 11 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Sud BiH presudu je izrekao nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Hamidičević sklopio sa državnim Tužilaštvom, a čijim je potpisivanjem priznao da je od decembra 2014. do juna prošle godine, kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH.

Na taj način, navodi se u presudi, nezakonito je stekao više od 10.000 KM, prenosi Birn.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović rekla je da je sporazum o priznanju krivice prihvaćen budući da postoji dovoljno dokaza da je Hamidičević počinio djelo, kao i da je kazna od 11 mjeseci prihvatljiva s obzirom na sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

- Sud, međutim, nije prihvatio konstataciju Tužilaštva BiH da je optuženi znao da se osobe kojima je izdavao putne listove bave kriminalnim radnjama, jer tužilaštvo to nije dokazivalo niti je to navedeno u činjeničnom opisu optužnice, navela je Mašović.

Suđenje Hamidičeviću za zloupotrebu položaja počelo je u aprilu.

Uhapšen je u julu prošle godine u Sarajevu, u okviru akcije SIPA-e kodnog naziva CD, zbog sumnje da je članovima organizirane kriminalne grupe Elvisa Salčinovića nezakonito izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima te da je za te usluge naplaćivao od 500 do 1.200 eura po osobi.

Tužilaštvo BiH je akciju započelo 23. juna prošle godine kada je uhapšeno 10 osoba s Elvisom Salčinovićem iz Zenice na čelu.
Ova grupa bavila se trgovinom žena i djece, a koje su u Francuskoj koristili za džeparenje i prosjačenje. Sumnja se da je ova grupa na taj način zaradila oko dva miliona maraka.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh