open-navfaktor-logo
search
Naloženo novo suđenje
Sud BiH ukinuo presudu kojom je Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostpenu presudu kojom je bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti.
22.10.2021. u 11:58
get url
text

Sud je uvažio žalbu Ahmetovićevih advokata Senke Nožica i Envera Ćosićkića, te ukinuo prvostepenu presudu od 13. maja, naredivši novo održavanje glavnog pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

{$galerijaFotografija}

Ukinutom presudom Ahmetović je bio proglašen krivim da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Na taj način, prema optužnici Tužilaštva BiH, Ahmetović je omogućio Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Adnan Bektić, prema optužnici, nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra.

Presuda sadik Ahmetović
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.