Sud povećao kazne: Ademiru Pezi 12 godina zatvora za ubistvo Vedada Bajrice

objavljeno: 05.06.2017. u 12:00

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je danas presudu kojom je Ademira Pezu osudio na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora zbog ubistva Vedada Bajrice koje se dogodilo 5. novembra. 2014. godine u sarajevskom naselju Vratnik.

Istom presudom, Samir Potogija osuđen je na 16 mjeseci zatvora zbog nasiličkog ponašanja, te pomoći počiniocu krivičnog djela. Mirza Hasanbegović dobio je devet mjeseci zatvora, dok je Denis Škamo dobio 6 mjeseci zatvora, također zbog pomoći počiniocu nakon krivičnog djela. 

Suđenje Pezi, Potogiji, Škami i Hasanbegoviću ponovljeno je nakon što je u martu Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo presudu sarajevskog Kantonalnog suda kojom je Pezo osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora.

Istom presudom, koju je u maju prošle godine izrekao sudija Husein Delalić, Potogija je bio osuđen na 14 mjeseci zatvora, a Hasanbegović na šest mjeseci zatvora. Denisu Škami bila je dosuđena uvjetna kazna od šest mjeseci zatvora sa rokom kušnje od dvije godine.

Vrhovni sud FBiH, međutim, djelimično je uvažio žalbe odbrana Peze, Potogije i Hasanbegovića, te predmet vratio na ponovno suđenje.

Prema optužnici, koju je prvostepeno Sudsko vijeće ocijenilo dokazanom, te odbacilo tvrdnje odbrana da se radilo o nužnoj odbrani, Pezo i Potogija su tog 5. novembra automobilom došli pred Bajricin ugostiteljski objekat na Vratnik Mejdanu.

Pezo je imao pištolj crvena zastava za koji nije imao odobrenje nadležnog organa. Nakon prepirke, Pezo i Potogija su fizički napali Bajricu, udarajući ga nogama i rukama po cijelom tijelu, nakon čega je Bajrica iz pištolja beretta ispalio jedan hitac u pravcu Pezinih nogu nanijevši mu laku tjelesnu povredu u vidu prostrelne rane.

Pezo je potom odgurnuo Bajricu, dok mu je Potogija udarcem nogom izbio pištolj iz ruke. Zatim je Pezo iz nogavice izvadio pištolj i govoreći mu: "Da vidiš p.... kako se puca" ispalio više hitaca u Bajricu.

On je ubrzo nakon transporta do sarajevskog Kliničkog centra preminuo.

Današnjem izricanju presude prisustvovali su, kao i tokom cijelog procesa, Vedadovi otac Avdo i brat Kenan, te supruga Lejla, kao i članovi njegove familije i prijatelji. Kao i dosad, nosili su majice sa Vedadovim likom. Nakon izricanja presude, mnogi od njih su sudnicu napustili u suzama. 

Kako su nam kazali, iako ništa ne može vratiti ubijenog Vedada, zadovoljni su što je po drugi put izrečena osuđujuća presuda, jer se tako poručuje da zločin ne može proći nekažnjeno.