Suđenje za ubistvo na Alipašinom Polju: Fuad Pitić sve priznao u sudnici

Objavljeno: 12.10.17 u 13:53 Autor: B. P.

Fuad Pitić, optuženi za izazivanje opće opasnosti i nanošenje lake tjelesne povrede Damiru Hodoviću u Sarajevu, za čije ubistvo u februaru ove godine u naselju Alipašino Polje se po istoj optužnici tereti Ismar Halilović, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu promijenio svoje izjašnjenje o krivnji, te kazao kako je kriv za obje tačke optužnice. 

Na ranijem ročištu o izjašnjenju krivnje Pitić je kazao da nije kriv. 

Predsjednica Sudskog vijeća Elvira Begović kazala je kako se u odnosu na njega dalji postupak odvaja, te je Pitić napustio sudnicu, a planirano saslušanje svjedoka je nastavljeno.

Pristao na dobrovoljnu predaju

Svjedok Sadik Ećo, koji je kobne noći radio kao dežurni rukovodnik u Policijskoj upravi Novi Grad, ispričao je kako je bio na terenu u obilasku, kada ga je preko radio veze konraktirao rukovodilac smjene i rekao mu da je došlo do pucnjave u ulici Trg međunarodnog prijateljstva, te da su Hitna pomoć i kolege već na terenu. 

- Troje kolega je već bilo tu kada sam stigao. Dežurni ljekar Hitne pomoći konstatirao je smrt, a ja sam pozvao ostale policijske službenike da postave traku i osiguraju mjesto događaja. Operativnim radom na terenu došli smo do informacija da bi jedan od učesnika mogao biti Fuad Pitić. Saznali smo da njegova supruga radi u sportskoj kladionici, te su policajci otišli tamo pod pretpostavkom da bi Pitić tu mogao biti. Obavili su razgovor sa njegovom suprugom, koja je kasnije došla u službene prostorije i pozvala ga telefonom. On joj se javio i rekao da će se dobrovoljno predati, kao i to da se nalazi u Hrasnici - ispričao je Ećo. 

Prema riječima svjedoka, on je nazvao rukovodioca smjene i obavijestio ga o svemu, te mu prenio i to da je Pitić tražio jedino da ga niko od policajaca fizički ne maltretira, zbog čega je i Ećo lično otišao u Hrasnicu kako bi za to garantovao.

- Našli smo ga blizu kružnog toka u Hrasnici i uhapsili. U Policijskoj upravi nam je kazao da je sa njim bio i njegov šura Ismar Halilović. Ponovo smo otišli u Hrasnicu i uhapsili Halilovića u stanu. Dok smo se vraćali, u vozilu nam je kazao da je imao nož i da ga je bacio u Kasindolskoj ulici, ali se nije mogao sjetiti gdje. Odveli smo ga tamo i pješke pošli sa njim tražiti nož. On se sjetio bašte u koju ga je bacio, te smo ga pronašli - kazao je svjedok. 

Odgovarajući na pitanja Senada Bilića, advokata optuženog Halilovića, Ećo je kazao kako mu je Halilović rekao da je Hodovića "udario" nožem koji je kasnije oprao, ali da misli da nije ništa ozbiljno.

Akif Ramić, dežurni istražitelj Odsjeka kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo, ispričao je kako je na mjestu događaja na asfaltu vidio osobu koja nije davala znakove života, te da mu je dežurni ljekar rekao da muškarac ima povrede u predjelu grudnog koša nanesene hladnim oružjem, kao i povrede ispod lijeve potkoljenice od vatrenog oružja. 

- Tu smo razgovarali sa gospođom koja je vidjela muškarca kako pada, a prije toga je čula pucanj iz vatrenog oružja. Nije mogla reći gdje je muškarac bio kad se čuo pucanj, samo ga je vidjela kad je pao. Imajući u vidu da je to moglo biti dalje, proširili smo osiguranje mjesta događaja. Ona nam je ispričala kako je sa jednim starijim muškarce pružala pomoć povrijeđenom. U kafiću koji se nalazi tu u blizini smo ispitivali konobara i goste, ali niko ništa nije čuo ni vidio. U drugom kafiću je konobar rekao kako je čuo pucanj - kazao je Ramić. 

Dodao je kako su kolege došle do saznanja da bi počinilac mogao biti Pitić i još jedna osoba. Prema njegovim riječima, znali su da Pitić stanuje na Trgu međunarodnog prijateljstva nedaleko od mjesta ubistva, ali ga u stanu nisu pronašli. 

- Iza ponoći smo dobili informaciju da se Ptitić nalazi u Hrasnici i da se hoće predati. Zatekli smo ga u ulici Hrasnička cesta i priveli. Izjavio je kako je pucao iz vatrenog oružja zbog nekih njihovih odranije neriješenih računa, te da preuzima sve na sebe. Pošto rana na nozi nije bila opasna, pitao sam otkud Hodoviću rana od noža i ko je još bio sa njim, a on je kazao da je bio njegov šura Halilović - kazao je istražitelj. 

Nije tražio advokata 

Njegove kolege su, kako je ispričao, privele Halilovića u očevom stanu, a on im je kazao kako je nožem ubo Hodovića i pješke otišao prema Ilidži, te nož bacio u Kasindolskoj ulici. 

Odgovarajući na pitanja advokata Bilića, oba svjedoka su potvrdila da je optuženom rečeno da ima pravo na advokata, ali da ga on te noći nije tražio. 

Kako se navodi u optužnici, Halilović i Pitić su se 1. februara, oko 18 sati našli u kafiću "Fellini" na Alipašinom Polju. Pitić je tada na ulici ugledao Hodovića sa kojim je odranije imao nesuglasica, te je izašao iz kafića nakon čega je između njih dvojice izbila svađa, a potom i naguravanje.

Hodović je potom pokušao pobjeći, a Pitić je iza pasa izvadio pištolj, nepoznate marke i ispalio hitac u pravcu Hodovića, kojim ga je pogodio u lijevu potkoljenicu, nanijevši mu laku povredu.

Čuvši pucanj, iz kafića je izašao i Halilović, te prišao s leđa Hodoviću, uhvatio ga rukama za jaknu i oborio na tlo. Nakon toga je, u namjeri da ga ubije, izvadio nož na preklop sa drvenom drškom, te Hodovića ubo u lijevu stranu grudnog koša, usljed čega je on iskrvario i umro isti dan u 18.45 sati.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.