open-navfaktor-logo
search
Nepatvoreni horor
Suljagić objavio snimak iz zadruge Kravica iz 1996. godine koji prikazuje razmjere zločina
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je videosnimak kojeg su istražitelji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) snimili 1996. godine u kompleksu Zemljoradničke zadruge Kravica.
26.04.2022. u 15:40
get url
text

VEZANI TEKST - Memorijalni centar Srebrenica: Općina Bratunac nastavlja tamo gdje su stali Mladić i Deronjić

- Ovo su istražitelji MKSJ-a pronašli u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u proljeće 1996. godine, bukvalno mjesecima nakon masovnog pogubljenja. Nepatvoreni horor - naveo je Suljagić na Twitteru uz objavu snimka u trajanju od dvije minute i 20 sekundi.

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je saopćio kako najstrožije osuđuje "asanaciju" Zemljoradničke zadruge Kravica koja se vrši po naredbi Općine Bratunac, čiji je cilj uklanjanje dokaza o streljanju najmanje 1.300 zarobljenih Bošnjaka 13. jula 1995. godine od MUP-a i Vojske RS-a.

Upozoravaju da se aktivnosti uništavanja lokacije u Kravici na kojoj je izvršen masovni masakr u okviru operacije genocida u Srebrenici vrše u punoj koordinaciji svih općinskih struktura lokalne srpske vlasti u Bratuncu.

- Operacija uništavanja se odvija po naredbi načelnika Srđana Rankića, koja se realizira još od obavještenja iz oktobra 2021. da započinje 'sanaciju' poljoprivredne zadruge u Kravici. U istom obavještenju su građani upozoreni da uklone deponovane stvari i materijale u objektima. Ovo je institucionalna odluka i politika, koja nastavlja tamo gdje su stali Miroslav Deronjić i Ratko Mladić - istakli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.