Sumnjivo poslovanje Centra za sport i rekreaciju Sarajevo: Ukradeno im auto, opljačkane prostorije, dug 260.000 KM

Objavljeno: 03.10.17 u 14:09 Autor: M. A.

Odlukom većine vijećnika Općinskog vijeća Centar, Finansijski izvještaj JU Centar za sport i rekreaciju Sarajevo (CSR) za 2016. godinu je usvojen, mada oni koji su glasali protiv imaju, kako kažu, mnogo razloga za nezadovoljstvo.

CSR upravlja i FIS-om sa vanjskim malonogometnim igralištem
CSR upravlja i FIS-om sa vanjskim malonogometnim igralištem

Među njima su i vijećnici Naše stranke koji ističu da je u Izvještaju vidljiv značajan pad prihoda, od 2012. godine za oko pola miliona KM.

- Lako je podnijeti troškove kada imate dobre, realne i naplative prihode. Kada imate pad prihoda, a troškovi se povećavaju, onda je problem. Ovo je već četvrti mandat direktorice Jasmine Polić, a svake godine je negativan trend, i moramo vidjeti šta ćemo sa stadionom Koševo, FIS-om i tako dalje. Ima tu objektivnih problema, među ostalim i stadion je opterećenje, ali to se treba nekako rješavati - kaže za Faktor vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Samir Fazlić.

Vijećnicima koji su glasali protiv usvajanja Izvještaja, nije jasna ni učinkovitost CSR-a u njegovoj osnovnoj namjeni, a to je rad s mladima.

- Puno se troši novca za neke aktivnosti za djecu, a u suštini kada vidite po strukturi, to su solidna sredstva, a vi ne znate koji je efekat toga. Kod opisa projekta Sportsko-animacijski program za djecu predškolskog uzrasta koja pohađaju vrtiće navedeno je da je programom obuhvaćeno 332 djece iz općine Centar, a da ih je obučavalo samo dvoje profesora, i na sve to je utrošeno 51.326,67 KM. Otvara se pitanje kakav učinak dvoje profesora mogu postići s tolikim brojem djece?! Također se ne navodi ni koje su vještine djeca stekla da bi se mogla procijeniti isplativost projekta, a ista manjkavost se pojavljuje i kada je riječ o drugim projektima za djecu i mlade – navode vijećnici Naše stranke u Općinskom vijeću Općine Centar.

Pored toga, kako ističu, u Izvještaju je primjetno i neodgovorno poslovanje resursima Ustanove.

- Navodi se da je ukraden jedan automobil, zbog čega je CSR u tužbenom postupku s ASA osiguranjem jer ne može ostvariti naplatu osiguranja. U Izvještaju ne navode zašto im se odbija naplata, međutim, stoji da je s autom ukradena i dokumentacija o osiguranju. Uprava CSR-a kupuje novi automobil, a nakon kupovine desila se pljačka prostorija CSR-a u kojoj je ukraden i rezervni ključ novog automobila. Dakle, možemo pretpostaviti da će ponovo imati poteškoće s naplatom osiguranja u slučaju ponovne krađe ili oštećenja novog automobila. Uz to su znatno povećani troškovi struje, telefona, advokata i  službenih putovanja – navode.

Zapaženo je također da ne postoji prihod od marketinga, iako je stadion Asim Ferhatović Hase prekriven oglasima, a to ujedno nije jedini izvor sredstava od marketinga kojim ova Ustanova raspolaže. Neusklađen je cjenovnik za treninge i utakmice. Tako, pojedini klubovi za isto vrijeme i isti prostor plaćaju daleko više nego neki drugi klubovi.

Prema pregledu utuženih potraživanja dug Centra za sport i rekreaciju Sarajevo je 260.000 KM. Nastao je za vrijeme aktuelne uprave i po Izvještaju neće biti naplaćen. Trenutni dug, nastao samo u periodu na koji se Izvještaj odnosi je 180.000 KM. Pritom je i sama Ustanova dužna Intesa Sanpaolo banci po osnovu kredita oko 116.000 KM.

Fazlić napominje da se u Centru za sport i rekreaciju "radi samo da bi se nešto radilo, a ugodno se živi".

- Prosječna neto plaća je oko 1.100 KM, dakle bez toplog obroka i ostalog, a godinama se ništa ne radi -  ističe Fazlić.

CSR upravlja sljedećim sportsko-rekreacionim objektima: Olimpijskim stadionom Koševo, pomoćnim sportskim terenima na Koševu i teniskim terenima Koševo, te FIS-om sa vanjskim malonogometnim igralištem.