open-navfaktor-logo
search
Debakl i odlasci
Sunce u Banovićima izgubilo sjaj: Šta je nakon izbora ostalo od Kukićeve PDA?
Pokret demokratske akcije (PDA) osnovan je u slavodobitnoj atmosferi u martu 2018. godine, nakon što je Mirsad Kukić, uz pomoć 10 od tadašnjih 13 zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), srušio Vladu Tuzlanskog kantona (TK) na čijem je čelu bio Bego Gutić iz SDA.
18.11.2022. u 07:47
get url
text
Elzina Pirić i Mirsad Kukić

Od tada su prošla dva izborna ciklusa, a PDA je od stranke koja ima državnog zastupnika i upravlja najmnoguljudnijim kantonom, došla na to da ima jednu federalnu, jednu kantonalnu zastupnicu i jednog zastupnika u Posavskom kantonu koji je pod upitnikom.

Prvi izbori na kojima se pojavila PDA održani su 2018. godine i tada je ova stranka u TK osvojila 37.212 glasova i sedam mandata te se potvrdila kao treća politička stranka, malo iza Socijaldemokratske parije (SDP) i SDA. Osnivač PDA Mirsad Kukić ušao je u Zastupnički dom Bosne i Hercegovine sa 31.309 glasova. Broj glasova s TK pratio je i rezultat na nivou Federacije BiH, što je PDA donijelo tri regularna i jedan kompenzacijski mandat.

Četiri godine kasnije Mirsad Kukić je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a ta stranka nakon Općih izbora 2022. godine gubi i onu šačicu zastupnika koju je uspjela osvojiti na izborima.

Zbog američke crne liste Kukić je napustio lidersku poziciju u PDA i prepustio ju je Elzini Pirić. Mnogi upućeni u stanje u ovoj stranci kažu da je upravo postavljanje Pirić označilo početak kraja PDA, a ona je na svojoj koži vrlo brzo spoznala kako se može biti usamljen na vrhu.

PDA u ovom momentu ima Elzinu Pirić kao zastupnicu u Parlamentu FBiH te Lejlu Ćebić-Đerzić u Skupštini TK. Zvanično u PDA je još i Mujo Puzić, zastupnik u Posavskom kantonu, ali do kada, vrlo je teško reći. Ukoliko podrži kandidata SDA za Dom naroda FBiH, kao što se priča, onda će u PDA biti otprilike do sredine naredne sedmice.

Broj odlazaka iz PDA teško je pobrojati. Istaknimo najvažnije, a to su Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora stranke u TK, i Jakub Suljakanović, predsjednik Glavnog odbora PDA. Obojica su kao kantonalni zastupnici u TK podržali većinu koju predvodi SDA. S njima u kompletu PDA napuštaju stranački ogranci u Srebreniku i Sapni, a isto je učinio i Gradski odbor u Gradačcu. Od četiri zatupnika PDA u Parlementu FBiH iz prethodnog mandata, član ove stranke je samo Elzina Pirić, a otišli su Safer Demirović, Husein Topčagić i Azmir Husić.

Mirsad Kukić je 2022. godine bio kandidat za Državni parlament, ali je dobio gotovo 20 hiljada glasova manje i nije ušao u Zastupnički dom BiH. Minus stranke u njenoj bazi, Tuzlanskom kantonu, iznosi 21.110 glasova.

- Samo je jednog Bog poslao s neba nama. Pogledao nas je davne '58 i usijalo je sunce u Banovićima. Tog dana Mevla je rodila Mirsada Kukića i nijednog više - čuvena je izjava Elzine Pirić s predizbornog skupa u Banovićima 2020. godine.

Ako je suditi po Općim izborima 2022. godine, banovićko sunce je u Elzininim očima izgubilo sjaj, a PDA se stvarno bliži kraj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.