open-navfaktor-logo
search
Stranačko zapošljavanje
Supruga NiP-ovog zastupnika zaposlena u kantonalni zavod, direktor se "ne sjeća"
Informacije o političkom utjecaju kao presudnom za zapošljavanje njegove supruge su, tvrdi Akšamija, netačne
08.10.2019. u 20:58
get url
text
Kandidati Naroda i pravde

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković je početkom ove godine uputio inicijativu za izradu zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač KS.

- Svjedoci smo zloupotreba izabranih i imenovanih zvaničnika, koji u toku svojih mandata u javni sektor zapošljavaju članove svojih stranaka, aktiviste, rodbinu te na taj način nanose veliku štetu kompletnom sistemu sa nesagledivim posljedicama – navodi se u obrazloženju Konakovićeve inicijative.

Dok se ovo zakonsko rješenje ne usvoji, zapošljavanje članova stranaka, aktivista i rodbine je, sudeći prema praksi Konakovićeve stranke Narod i pravda (NiP), sasvim prihvatljivo.

Ne da je ta praksa prihvatljiva, već ju je Konaković, tvrde izvori Faktora, sam "stimulirao", što potvrđuje i posljednji provedeni konkurs za prijem novih uposlenika u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Na radno mjesto sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 1.478 KM je, tvrde naši izvori, nakon Konakovićeve intervencije primljena Lejla Kujundžić-Akšamija, supruga zastupnika NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Gorana Akšamije.

Potvrdu te informacije smo najprije zatražili od direktora Zavoda Mithata Kurtovića.

- Ja sam na odmoru i neću ništa da komentarišem. Ništa ja ne znam. Ne sjećam se – kazao nam je Kurtović.

Izvori Faktora istovremeno tvrde da je presudnu ulogu u komisiji koja je odnosila odluku o prijemu uposlenika imao Akir Šišić, uposlenik te ustanove i član NiP-a, koji je, između ostalog, u ime te stranke imenovan u Zakonodavno-pravnu komisiju Skupštine KS i koji je "svečano predstavljen" na posljednjoj prezentaciji kadrova NiP-a. Ni on nije bio raspoložen za razgovor na ovu temu.

- Sve što imate kao novinar, pošaljite upit mailom i dobit ćete odgovor – kazao nam je Šišić.

Upit smo elektronskim putem u pismenoj formi dostavili još u petak, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao. Potvrdu smo, ipak, dobili od NiP-ovog zastupnika Gorana Akšamije.

- Moja supruga nije još uvijek zaposlena jer je u toku žalbeni postupak, ali je konkurisala u toku redovne procedure, na redovan način i nije otišla na neko bolje mjesto – objasnio nam je Akšamija.

Informacije o političkom utjecaju kao presudnom za zapošljavanje njegove supruge su, tvrdi Akšamija, netačne.

- Da to ima veze sa stranačkom pripadnošću, ja bih onda vjerovatno tražio ženi mjesto negdje u ministarstvu, u Kantonu – objašnjava NiP-ov zastupnik.

Stranačkog kolegu Akira Šišića, koji je navodno bio član komisije pri prijemu novih uposlenika u Zavod, poznaje, ali površno.

- Znam ga kroz rad u zdravstvu, povremeno se vidimo, ali ništa naročito – tvrdi Akšamija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.