open-navfaktor-logo
search
Pitanja bez odgovora
Sutra protesti u Sarajevu: Porodica traži pravdu za svoju Dženu, šta kažu iz Tužilaštva KS
Porodica tragično preminule djevojčice Džene Gadžun za petak, 18. februara, u 14 sati, zakazala je proteste na koje ih je, kako je ranije majka Amila za Faktor kazala, potaknula šutnja iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.
17.02.2022. u 16:15
get url
text

- Ništa nam ne javljaju, još nemamo informacija. Posljednja informacija koju imamo jeste da se čeka na nalaz vještaka. Još ne znamo ko je odgovoran - kazala je Amila Gadžun.

VEZANI TEKST - Vranić o slučaju djevojčice Džene Gadžun: Nemam ingerenciju da zatvorim ordinacije, sve je na Tužilaštvu KS

Porodica i građani će se okupiti ispred BBI centra u Sarajevu, a zatim otići pred Tužilaštvo Kantona Sarajevo gdje će, kako su kazali, tražiti pravdu za svoju Dženu.

I dok porodica traži odgovore, bez odgovora su i iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Naime, na upit našeg portala nisu odgovorili, tako da javnost ostaje uskraćena za informacije iz Ministarstva zdravstva šta je sa privatnim poliklinikama, ordinacijama, u kojima su vršeni pregledi i operativni zahvat, kao i da li je vršena kontrola u drugim ordinacijama da sutra do istog ne dođe.

Također, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo ukazuju kako su izostali odgovori nadležnih.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić kaže da nisu imali priliku da postave pitanja u vezi sa slučajem djevojčice Gadžun jer nastavak Skupštine KS nije zakazan, a kao posljednja tačka dnevnog reda bila su planirana zastupnička pitanja i inicijative.

- Očito Vlada ne želi da zastupnici pitaju oko njihovog rada jer već je postala rutina da se ova tačka prebacuje na kraj. Svjesni su propusta njihovog rada i nisu spremni da odgovaraju pred građanima za svoj rad. Mi imamo informaciju da je u komisiji za kontrolu privatnih ordinacija osoba protiv koje su podignute optužnice. Pokušava se zataškati ovaj slučaj jer su akteri ovog događaja u predsjedništvu političkih opcija koje su trenutno na vlasti u KS – kazala je Biščević-Tokić dodajući da privatne ordinacije u kojima je vršen operativni zahvat nisu imale dozvolu za opću anesteziju već samo za lokalnu.

- Svjesni tih činjenica obavili su operativni zahvat – potcrtava Biščević-Tokić.

Slučaj tragično preminule Džene Gadžun za Faktor je komentirala i zastupnica Admela Hodžić.

- Predmet preminule djevojčice Džene Gadžun je Kantonalna inspekcija proslijedila Tužilaštvu, a prema informacijama koje imam, trenutno se radi inspekcijska kontrola u 55 privatnih zdravstvenih ustanova, predmet po predmet. Inspekcija radi svoj posao, a po završetku kontrole zatražit ćemo izvještaj i detaljnije informacije na jednoj od narednih sjednica Skupštine – kazala je Hodžić.

Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS, kaže za Faktor da je slučaj Gadžun pitanje za Tužilaštvo KS.

- Još nema zvanične informacije o ovom slučaju. Što se tiče pojačanih inspekcijskih uviđaja, zatvoreno je sedam privatnih ordinacija i bolnica. Također je upućeno više kazni zbog neprovođenja zakonskih procedura. Dokle se precizno došlo, inspekcija može dati odgovor – kazao je Stojanović.

Iz Tužilaštva su na upit Faktora o tome u kojoj fazi je istraga o slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun kazali:

- Tužilački tim koji je formiran zbog hitnog rada na predmetu u vezi s liječenjem i smrti djevojčice, intenzivno i prioritetno postupa u predmetu. Do sada je poduzeto više radnji dokazivanja, izdate su naredbe za vještačenja koja su u toku. Daljnje radnje u postupku ovise o rezultatima vještačenja.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, također je dodala da zbog zaštite postupka, u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Tužilaštvo KS u ovom momentu ne može davati više informacija.

Podsjećamo, zdravstveni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, a koju je naredilo Ministarstvo zravstva KS, nakon smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, izvršili su inspekcijski nadzor u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji Dr. Halimić, Privatnoj ordinaciji za anesteziju u terapiju bola prim. dr. Suad Rožajac, i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović prilikom čega su utvrđene brojne nepravilnosti u radu ovih privatnih ordinacija.

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

Dvoipogodišnja Džena Gadžun je 8. novembra operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, a kako su ranije ispričali roditelji djevojčice, rođena je sa spuštenim kapkom i operisana je prvi put prije godinu. Ta rana nije zarastala i zbog infekcije je morala biti ponovo i to hitno operisana.

Dogovorena je operacija u privatnoj klinici, a djevojčicu je operisala doktorica Nina Jovanović.

Doktorica je roditeljima, kako su ranije ispričali, rekla da je sa operacijom oka sve prošlo uredu, ali da je prilikom buđenja iz anestezije, koju je radio dr. Suad Rožajac, došlo do komplikacija čiji uzrok "ne znaju".

Nakon operacije djevojčica je pala u komu i hitno je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje su je u životu održavali aparati. Nakon nekoliko dana djevojčica je preminula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.