Tema razgovora, kako nam je kazao Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata, bit će zahtjevi radnika koje su oni jasno iznijeli na prošlosedmičnom protestnom skupu ispred zgrade Vlade KS.

- Mi smo već na nivou Koordinacije sandikata usaglasili svoje stavove koje ćemo iznijeti premijeru. Nažalost morali su se desiti protesti da bi Forto shvatio da nam mora odgovoriti pismeno i da sa nama mora pregovarati - kaže Sivro.

VEZANI TEKST - Forto rekao da nema para za jednokratnu pomoć; radnici poručili: Doći će nas 25.000

Tri su zahtjeva čije ispunjavanje traže od Vlade KS, a to su: poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plaće za narednu 2023. godinu.

Od njih, dodaje Sivro, neće odustati.

- U najmanju ruku očekujemo od Forte da ostane dosljedan onome što je objavio na službenoj stranici Vlade KS, a to je da će se radnicima povećati plaće u 2023. No mi nećemo odustati ni od 1.080 KM jednokratne pomoći i to ćemo mu sutra reći. Očekujemo da nam premijer sutra kaže koliko će biti povećanje u postocima ili nominalno u markama radnicima u javnom sektoru, uključujući i Koordinaciju osam sindikata kojih ima oko 25.000 radnika - istakao je Sivro.

Kaže kako će od sutrašnjeg sastanka sa Fortom zavisiti kako će se stvari odvijati dalje.

VEZANI TEKST - Sivro nakon Fortine izjave: Ne prihvatamo da nema para, u šta je potrošena milijarda i još stotinjak miliona KM

- U Hercegovini se desilo da je Vlada prvo kazala kako nema novaca, pa su donijeli odluku o isplati 300 KM jednokratne pomoći, nakon čega su se kolege sindikalisti pobunili. Potom je Vlada HNK naknadno donijela odluku o isplati 1.080 maraka. U Zeničko-dobojskom kanatonu Vlada uopće nije pričala o tome, i rekli su odmah kako nemaju para. Onda je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja sjeo sa premijerom, uslikao se i potom izjavio da će radnicima biti isplaćeno 1.080 KM. U Bosansko- podrinjskom kantonu Goražde nije bilo priče, odjednom se desilo da imaju novac za isplatu jednokratne pomoći. Također, danas je premijer FBiH Fadil Novalić sa predsjednikom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH Samirom Kurtovićem, potpisao sporazum po kojem su plaće povećane za 11,11 posto, osnovica 385 KM veća je za 55 maraka nego što je u Kantonu Sarajevo. Nakon svega sasvim je logično da na budžetu kojeg imamo u KS sutra govorimo o iznosima i pregovaramo o njima, a ne da pričamo "ima para, nema para", jer to radnici očekuju od premijera u vremenu galopirajuće inflacije - naglasio je Sivro.