Ponedjeljak, 13.07.2020.
h

Sve više “plastičnih” muškaraca u BiH: Jači spol zateže lice i stomak, smanjuje grudi…

U svijetu je broj muškaraca koji se obraćaju plastičnim hirurzima u porastu, ali ni BiH ne zaostaje za svjetskim trendovima. Sve je više muškaraca koji se podvrgavaju plastičnim operacijama kako bi se riješili kompleksa, podmladili, uljepšali i povećali samopouzdanje.

Muškarci su jednako kao i žene osjetljivi na izgled, a to potvrđuje i činjenica da se sve češće obraćaju plastičnim hirurzima.

– U zadnje vrijeme je sve više muškaraca koji rade operacije. Sve popularnija je metoda presađivanja kose. Česte su i operacije nosa, liposukcija, a jedan od najčešćih zahvata je i redukcija ženskog tipa grudi kod muškaraca – ispričao je za Faktor.ba prim. dr. Alemko Čvorak sa Naše male klinike.

Facelifting zbog mlađe partnerice

Muškarci koji imaju mlađe partnerice često se odlučuju na facelifting, istakao je je prim.mr.sci.dr. Aččija Aginčić sa Naše male klinike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Samo prošli mjesec imali sedam faceliftinga. Riječ je o muškarcima starijim od 60 godina koji žele da se prilagode svojoj mlađoj partnerici. Mi ne možemo promijeniti lice, ali ga možemo „dotegnuti“ malo i ispraviti bore – rekao je dr. Aginčić.

Muškarci se trude da zadrže mladolik izgled, zbog čega na kliniku Bosanes često odlaze i radi botoksa, ispričala je za Faktor.ba dr. Sanela Salihagić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Dr-Sanela-Salihagic-55215

– Muškarci veoma često zahtijevaju botoks, ponekad korekciju ušne školjke, a ponekad rješavanje ginekomastije. Nisu rijetke operacije liposukcije i abdominoplastike – ispričala je dr. Salihagić.

Sve više stranaca

Česti pacijenti su i stranci. Doktori smatraju da u BiH dolaze zbog toga što znaju da mogu dobiti najbolju uslugu i najbolji kvalitet za mnogo manje novca nego u Evropi.

– Zbog prihvatljivijih cijena na našem tržištu stranci dolaze veoma često. Dobiju istu uslugu, ali niže cijene. Edukacija plastičnih hirurga u BiH na istom je nivou kao bilo gdje u Evropi. Dakle, dobiju istu uslugu, isti kvalitet, ali za manje novca – ispričala je dr. Salihagić.

Među strane pacijente ne ubraja se samo dijaspora. Stranaca je sve više jer im naši ljudi u dijaspori pričaju o svojim pozitivnim iskustvima zbog čega na kraju i stranci dođu u BiH radi operativnog zahvata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Kod naših ljudi, ali i stranaca, postoji određena doza nesigurnosti po pitanju materijala kojim radimo. Mi radimo samo sa vrhunskim proizvodima. Trudimo se da radimo kvalitetno. Platimo to skuplje, a nauštrb našeg rada koji je jeftiniji – ističe dr. Čvorak.

S obzirom na kvalitet i stručnost koji mogu dobiti, ne čudi što sve više stranaca dolazi upravo u BiH radi estetske hirurgije.

(N. Delić/Faktor.ba/Foto: M. Živojević)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh