navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Los Angeles

Svečana dodjela u noći sa 12. na 13. mart: Objavljeni favoriti za Oscara

U noći sa 12. na 13. mart u Los Angelesu bit će upriličena 95. dodjela Oscara. Nominacije za dodjelu nagrada objavljene su krajem januara, a kao i svake godine, u toku su i oklade. Kvote na kladionicama nerijetko otkriju pobjednika.

Objavljeno: 03.03.2023. u 07:57
get url
text

Mnoge dodjele nagrada, poput Zlatnih globusa, BAFTE i SAG-a, održavaju se prije Oscara i baš one pokazuju ko bi kući mogao odnijeti zlatni kipić. Ove godine, sudeći po prethodnim dodjelama i kladionicama, drama "Everything Everywhere All at Once" mogla bi osvojiti najviše nagrada, prenosi Entertainment.

Taj je film ujedno i naslov s najviše nominacija za Oscara, čak 11. Na kladionicama upravo taj film najbolje stoji. U kategoriji za najbolji film, osim "Everything Everywhere All at Once", dobru kvotu ima i njemački film "All Quiet on the Western Front". Favorit u toj kategoriji je i crna komedija "The Banshees of Inisherin".

Očekuje se da će nagrada za najbolji originalni scenarij otići u ruke scenaristima filma "Everything Everywhere All at Once", dok bi nagradu za najbolji adaptirani scenariji mogao dobiti film "Women Talking".

U kategoriji najbolje glavne glumice vodi se borba između Cate Blanchett, nominirane za ulogu u filmu "Tar", i Michelle Yeoh, nominirane za ulogu u "Everything Everywhere All at Once". Kladionice su ipak više naklonjene Michelle.

U kategoriji za najboljeg glumca glavni favoriti su Austin Butler za ulogu u biografskom filmu o Elvisu Presleyju i Brendan Fraser za svoje ostvarenje u filmu "The Whale". Obojica su već za te uloge dobila nagrade stoga je utrka među njima vrlo napeta. Kladionice, pak, naginju Fraseru.

U kategoriji najbolje sporedne glumice vodi se bitka između Angele Bassett, koja je nominirana za ulogu u "Black Panther: Wakanda Forever" i Kerry Condon, nominirane za "The Banshees of Inisherin". U toj je kategoriji nominirana i Jamie Lee Curtis za ulogu u "Everything Everywhere All at Once". Prednost prema kladionicama u ovoj kategoriji ima Kerry Condon iako mnogi kritičari spominju Angelu kao pobjednicu.

Što se tiče kategorije za najboljeg reditelja, do sada su nagrade dobili različiti reditelji s popisa nominiranih. No pretpostavlja se da bi Akademija mogla nagraditi rad legendarnog Stevena Spielberga za biografsku dramu "The Fabelmans".

S druge strane, u kategoriji za najboljeg sporednog glumca vrlo je izražen favorit. Riječ je o Ke Huy Quanu, nominiranom za "Everything Everywhere All at Once". Također, među streaming servisima očekuje se da će Netflix odnijeti najviše nagrada.