Svemoćna lipa: Od nje se prave gitare, a liječe migrene i kašalj

Objavljeno: 29.06.17 u 10:20

Juni je, odnosno lipanj i lipe su u punom cvatu. Oko njih zuje pčele i napravit će lipov med. Možda ga stavimo i u lipov čaj.

O važnosti lipe kod Slavena govori i to što je u nekim jezicima cijeli jedan mjesec nazvan po njoj. Za Hrvate je to 6. mjesec u godini, a za Poljake i Ukrajince 7. mjesec. Poljaci ga nazivaju lipiec, a Ukrajinci lipenj. Tu su i mnoga naselja nazvana po lipama: Lipice, Lipik, Lipovljani… Prema mjestu Lipica u Sloveniju, ime su dobili i konji lipicaneri.

Lipov čaj pomaže u liječenju prehlade, kašlja, visokog krvnog pritiska i migrena, a od lipovog drveta pravi se aktivni ugljen, koji pomaže kod želučanih problema. Lipov med također pomaže kod prehlada, jer olakšava iskašljavanje, a djeluje i umirujuće. Lipovo drvo je mekano i lahko se obrađuje, pa ga zato umjetnici, još od srednjeg vijeka, koriste za izradu drvenih skulptura, ali i lutaka.

Vjerovatno je i Pinokio napravljen od njega. Ovo drvo ima i dobra akustična svojstva, pa se od njega obično izrađuju električne i bas gitare te školjke bubnjeva.