U tom tonu protječu prvi sati sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja se održava online, a kojom predsjedava Elvedin Okerić koji sve vrijeme skreće pažnju zastupnicima na loš kvalitet internet veze i tona.

Ranije je ministar zdravstva Haris Vranić kazao kako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća i da je, sudeći prema press konferenciji koju je Vranić održao prije dvije sedmice, omikron mačiji kašalj.

- Mislim da je ovo početak kraja i da ćemo ljeto dočekati bez restriktivnijih mjera. Iako Krizni štab već sada razmatra da počne sa popuštanjem mjera. Da je situacija kritična, alarmantna, nije - kazao je Vranić.

A sa druge strane Kolegij Skupštine KS odlučuje, kako su naveli, na prijedlog Ministarstva zdravstva, da se sjednica "zbog pogoršanja epidemiološke situacije i enormnog povećanja zaraženih koronavirusom, a u skladu i sa važećom naredbom Federalnog kriznog štaba i ograničenog okupljanja u zatvorenom prostoru do 30 osoba, ova sjednica održi online".

Iako se u mnogo većem broju održavaju stranački skupovi, djeca idu u školu, mališani u vrtiće, javni gradski prijevoz je prepun, gužve su i u domovima zdravlja kao i u tržnim centrima, većina u Kantonu Sarajevo ipak odlučuje da zasjeda online.

Tokom današnjeg zasjedanja zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić kazao je da je razočaran jer se sjednica održava online.

- Djeca idu u školu, i sve funkcioniše redovno, mi moramo da se gledamo preko ekrana i da gubimo vrijeme na ovo da li se čujemo, ali to je evidentno trajno opredjeljenje skupštinske većine, kada god može to i da radi – kaže Zahiragić.

S obzirom na to da je na dnevnom redu Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu, zasigurno većina nije željela rizikovati i organizirati sjednicu u sali jer u slučaju da ne budu imali dovoljno ruku, ni Prijedlog budžeta ne bi bio usvojen.