Ponedjeljak, 04.03.2024.
FOTO: Damir Hodžić

Svjedokinja Tužilaštva BiH: Novalić nije intervenirao da se Srebrenoj malini da dozvola za uvoz respiratora

Indira Fazlagić, generalna inspektorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, kazala je danas svjedočeći u predmetu "Respiratori" da niko iz Vlade FBiH, pa tako ni premijer Fadil Novalić nije "intervenirao" niti vršio pritisak kako bi se firma FH Srebrena malina Fikreta Hodžića upisala u registar firmi koje se bave uvozom medicinske opreme.

Kazala je također da joj ni u razgovorima direktor Agencije Aleksandar Zolak, niti bilo ko od radnih kolega nije rekao da je kod njega intervenirao Novalić.

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, ova svjedokinja je kazala da je u vrijeme proglašenja stanja nesreće izazvane pandemijom koronavirusom u BiH ona lično imala komunikaciju sa Uredom premijera FBiH, tačnije da ju je zvao Hasan Ganibegović (tadašnji šef kabineta premijera FBiH). Ganibegović je, kako je navela, njen broj dobio od dr. Haruna Avdagića, koji je također danas saslušan kao svjedok, te da se raspitivao o načinu na koji bi se mogla izvršiti nabavka respiratora.

Ona ga je, kako je ispričala danas u sudnici, upoznala da je potrebna dozvola za interventni uvoz i za onog koji nabavlja i za sredstvo koje se nabavlja.

Hitno zbog pandemije, a ne poziva iz Vlade

Kako je dalje ispričala, nije joj spominjao koji respiratori se uvoze, niti ko ih uvozi. Dalje je navela da ju je Ganibegović pitao da li može preporučiti neku firmu koja bi mogla uvesti respiratore, te da mu je ona predložila firmu Tuzlafarm jer su oni često, kako je kazala, radili interventne uvoze i bili "izverzirani" za te poslove. Nakon toga, kako je rekla, nikada više nije razgovarala sa Hasanom Ganibegovićem.

Za uvoz respiratora koje je nabavila Srebrena malina saznala je, kako je danas rekla u sudnici, kada joj je radni kolega Mladen Čančarević donio predmet, odnosno zahtjev firme FH Srebrena malina za upis u registar. Uz taj zahtjev bio je prikačen dopis Federalne uprave civilne zaštite u kojem je stajalo da se nabavljaju respiratori za potrebe FBiH, te da ih uvozi Srebrena malina. Predmet je, kako je navela, signirala inspektorici Dragani Reljić i stavila oznaku "hitno". Na pitanje tužioca ko donosi odluku po zahtjevu, kazala je da postupajući inspektor daje mišljenje, koje ona parafira, a konačnu odluku potpisuje direktor i ona je u formi rješenja.

Odgovarajući na pitanja odbrane kazala je da oznaku hitnosti nije stavila jer se neka "osoba iz Vlade" raspitivala, nego zbog pandemije i nedostatka opreme. Prethodno je potvrdila da je Agencija na zahtjev Vijeća ministara BiH evidentirala stanje dostupne opreme na lagerima u vrijeme proglašenja pandemije, te da su utvrdili da je na raspolaganju bilo 0 (nula) respiratora. Također je navela i da je otprilike u to vrijeme Agencija dobila dopis od ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića u kojem se traži da ta sredstva imaju apsolutni prioritet u odnosu na sve ostalo.

Rekla je i da je u to vrijeme bila vanredna situacija i da nisu postupali po uobičajenim procedurama, te da se ovaj predmet radio maksimalno brzo. Sve je, kako je posvjedočila, bilo podređeno hitnosti, rađeni su uglavnom posredni inspekcijski nadzori (bez izlaska inspektora na lice mjesta) ili skraćeni neposredni inspekcijski nadzori (sa minimalnim zadržavanjem inspektora na terenu).

Fazlagić je potvrdila i zvaničnu informaciju koju je Novalićeva odbrana dobila od Agencije da je u periodu od 17. marta do 1. juna prošle godine, u vrijeme trajanja vanrednog stanja, Agencija izdala 325 saglasnosti za hitni uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar.

- Petar Ćorluka, direktor Violete, također se raspitivao za nabavku resporatora? - pitala je advokatacica Vidović, na što je svjedokinja kazala: "Jeste, raspitivao se i uvezao je bez dokumentacije".

Također, na pitanje da li je Tužilaštvo BiH od Agencije tražilo da izvrši nadzor gdje UNDP i Violeta skladište respiratore, svjedokinja je odgovorila odrično.

Prethodno je ispričala da su po nalogu Tužilaštva BiH, nakon prestanka proglašenja stanja nesreće obavili direktni inspekcijski nadzor u firmi Srebrena malina i Federalnoj upravi civilne zaštite. Kako je kazala, respiratori su se tad nalazili u FUCZ-u i inspektori su utvrdili da se čuvaju na nepravilan način, da su bili pod šatorom na drvenim paletama koje su povukle vlagu, te da je naređeno da se hitno izmjeste i da se nađe način da se pravilno skladište.

Fazlagić je, između ostalog, kazala i da Agenciji nikad nisu prijavljena neželjena dejstva respiratora ACM 812 A koje je nabavila Srebrena malina.

Beskrajne prepirke tužioca i advokata

Prije njenog svjedočenja u sudnici je saslušan i dr. Harun Avdagić, član stručnog vijeća u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

On je, kako je danas ispričao, nekome ko mu se predstavio da zove iz kabineta premijera i pitao ko je zadužen za dozvole, dao broj Indire Fazlagić, za koju je kazao da "ima posao Agencije u malom prstu". Rekao je da ta osoba koja ga je zvala (za koju je Fazlagić rekla da se radi o Hasanu Ganibegoviću) nije specificirala ni ko uvozi ni kakvu opremu uvozi.

Između ostalog je rekao i da poznaje premijera Novalića preko zajedničkih prijatelja, te da ga je nekoliko puta susreo na nekim protokolarnim događajima, a da mu je Goran Miraščić, savjetnik premijera Novalića, kum. Također je kazao da ga niti Novalić niti Miraščić nikada nisu kontaktirali u vezi sa dozvolama za uvoz respiratora.

Današnje ročište, kao i većinu prethodnih, obilježile su beskrajne prepirke između tužioca Mirze Hukeljića i advokata optuženih, ali i samih članova sudskog vijeća. 

Jedan od članova Vijeća, sudija Branko Perić, nakon jedne od takvih rasprava prokomentirao je kako tužilac "cijeli postupak gnjavi sa procesualijama", dok je advokatica Vasvija Vidović kazala da će "zbog njega biti prisiljena izaći iz sudnice prvi put u karijeri", a njena kolegica Senka Nožica u jednom trenutku zatražila je pauzu, kazavši kako je "duboko uznemirena i iznervirana tužiočevim ponašanjem".

Suđenje će biti nastavljeno u petak, za kada je najavljen nastavak saslušanja svjedoka Tužilaštva BiH. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh