Šef mađarske diplomatije je istaknuo kako je za stabilnost Bosne i Hercegovine nužno poštivanje volje svih triju konstitutivnih naroda te u tom kontekstu Mađarska ne podržava "političku hajku ni sankcije" protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Hrvatski je predsjednik Zoran Milanović rekao da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini na način koji bi onemogućio da brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva i delegate u Domovima naroda. Istaknuo je da Hrvatska mora iskoristiti tu priliku, koja je "historijski srebreni metak", kako bi se izborila za prava bosanskohercegovačkih Hrvata i riješila, između ostalog, sigurnosno pitanje.

Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u, koje bi ojačalo hrvatsku sigurnost i odbranu, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman nakon razgovora sa Szijjartom.

Szijjarto je napomenuo da Finska i Švedska još nisu podnijele zahtjev za članstvom u NATO-u, ali će se Mađarska svakako pozitivno odnositi prema tom pitanju ako podnesu zahtjev. Szijjarto se dotaknuo energetske situacije u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, a istaknuo je kako opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje te da će Mađarska plaćati ruski plin "na način da stigne u Mađarsku".