open-navfaktor-logo
search
Pripreme za izbore
Tabaković: Iznenađen sam što Nikšić i SDP nisu dali podršku probosanskim strankama u Srebrenici
Kaže da će kroz ovaj projekat ići se sa zajedničkim kandidatom, a da li će biti zajednička kandidatska lista ili odvojene, vidjet će se kada se uradi matematika
27.08.2019. u 20:02
get url
text

U Srebrenici je prije dva dana održan radno-konsultativni sastanak četiri probosanske stranke SDA, DF, SBB i Stranke za BiH.

Sastanku su pored predsjednika općinskih organizacija prisustvovali i potpredsjednici stranaka na nivou centrala: Edin Ramić, Amir Kulaglić, Admir Čavka i Adib Đozić.

Predstavnici ove četiri stranke potvrdili su  opredijeljenost o zajedničkom nastupu na Lokalnim izborima 2020. godine.

- U nekoliko navrata do sada smo se sastajali na lokalnom nivou, a jedan od zaključaka je bio da se politički vrhovi uključe u naše razgovore. U Srebrenici su razgovarali potpredsjednici SDA, SBB, SBiH i DF-a, a bili su pozvani i predstavnici PDA, novog projekta na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom, SDP-a, GS-a... Lagumdžija i Građanski savez su poručili da će podržati ovaj projekat, iako nisu došli na sastanak- kaže u razgovoru za Faktor predsjednik SDA Srebrenica Alija Tabaković.

Čudnom je okarakterisao reakciju SDP-a, čiji predsjednik Povjereništva u Srebrenici Bego Bektić nije dao podršku ovom projektu.

-Bektić je poznat po tome što je ranije davao podršku načelniku Mladenu Grujičiću i on nas ne iznenađuje, ali nas iznenađuje što predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nije podržao ovu zajedničku priču probosanskih stranaka. Želimo da vjerujemo da će Nikšić ipak shvatiti značaj zajedničkog djelovanja, jer mi nismo govorili o kandidatima, ni o kakvim imenima, nismo govorili o jedinstvu već zajedničkom nastupu- pojšanjava Tabaković.

Privatnu priču, kako je nazvao, vezano za Srebrenicu i Lokalne izbore 2020. pokrenula je grupa nezavisnih odbornika u Skupštini općine Srebrenica.

- Radi se uglavnom o odbornicima koji su mandate dobili kao kandidati SDA, a sada su nezavisni. Ne trebaju nam takve podjele, jer nikome, a posebno ne ljudima koji žive u Srebrenici ne idu u prilog. Vjerujemo da će ovaj naš koncept podržati ne samo stranke koje žele da grade i jačaju BiH, već i pojedinci, organizacije, udruženja, pozvat ćemo i nezavisne odbornike da nam se pridruže, jer ničiju ulogu ne želimo da minimiziramo. Moramo stalno imati u vidu da su sada na vlasti u Srebrenici ljudi koji negiraju genocid, koji sve ovo smatraju da je srpsko, da ovdje ne živi država BiH, i da samo zajedničkim djelovanjem Srebrenicu možemo vratiti tamo gdje joj i jeste mjesto- poručuje Tabaković.

Tabaković kaže da će kroz ovaj projekat ići  sa zajedničkim kandidatom, a da li će biti zajednička kandidatska lista ili odvojene, vidjet će se kada se uradi "matematika". Zajedničke liste su, kaže on, mač sa dvije oštrice, jer se događalo da u takvim slučajevima odborničke mandate dobiju neki sa samo 100 glasova, a oni koji su osvojili po 900 zbog cenzusa, nisu uspjeli ući u Skupštinu.

Za 15 dana, u Srebrenici će biti održan novi sastanak, na kojem bi se trebala razmatrati platforma o zajedničkom djelovanju.

-Kada usaglasimo definitivno taj dokument, onda će ga potpisati predsjednici stranaka. Planirali smo da se to dogodi u narednih mjesec dana, a onda nam slijedi rad na terenu - navodi Tabaković.  

Sadik Ahmetović i Ćamil Duraković, su kaže Tabaković, pokrenuli priču o Lokalnim izborima sa zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem i predsjednikom Skupštine Nedibom Smajićem u privatnoj režiji, gdje ni jedna parlamentarna stranka nije dio te priče. Međutim...

-Dobro je da se pokreće priča, i naravno da će i Ahmetović i Duraković biti pozvani na naredni sastanak. Ovaj teret niko ne može sam iznijeti. Nama je bitna ideja Srebrenice, svako ima ulogu i važnost u ovoj priču. Bit će svi pozvani da zajednički radimo kako bismo Srebrenicu vratili tamo gdje ona to i zaslužuje - ističe Tabaković.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.