open-navfaktor-logo
search
Rezultat za tri minute
Tačan poput PCR-a, brži od antigenskog: Stiže novi korona test
Novi covid test za koji tvrde da je tačan poput PCR testa, a brži od antigenskog mogao bi se početi masovno koristiti za samo tri mjeseca.
19.08.2021. u 11:23
get url
text

Stručnjaci sa Univerziteta u Birminghamu tvrde da su razvili metodologiju za analizu brisa koja daje rezultat na licu mjesta - u roku od tri minute, prenosi Daily mail.

Brzi antigenski test trenutno je najbrži na tržištu, a oni postavljaju dijagnozu za manje od pola sata, ali su manje pouzdani i najčešće ne mogu se koristiti prilikom putovanja u inostranstvo, osim u pojedine zemlje.

Istraživanje novog testa, koji je trenutno poznat kao RTF-EXPAR, pokazalo je da je njegova tačnost "ekvivalentna PCR testu" i da daje tačan rezultat u više od devet u deset slučajeva, navodi Daily mail.

Kada je riječ o brzini rezultata - ovaj test je u stanju da detektira COVID-19 za osam minuta dok je za isti uzorak PCR testu bilo potrebno čak 42 minute. Brzina testa se povećava kada je koncentracija virusa visoka, pa mu je tada potrebno svega tri minute da otkrije virus.

Novu metodu može izvoditi samo obučeni stručnjak, a podrazumijeva da se uzorak brisa uzet iz grla i nosa stavlja u aparat koji traži genetski materijal virusa.

Jedan od stručnjaka koji su razvili ovaj test istaknuo je da bi isti bio idealan za aerodrome i zabavna događanja poput festivala i koncerata, te da bi se na tržištu mogao pojaviti za tri do šest mjeseci uz komercijalnu podršku.

Također, naveli su da će biti mnogo jeftiniji od PCR testa, navodi Daily mail.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.