- Kao što znate, cijeli svijet je u tom poslu. Svaka država, osim BiH. Da li je napravljen plan nabavke i distribucije vakcine, od koje države nabavljamo vakcinu? Svima je jasno da nisu iste vakcine iz Rusije, Kine, SAD-a, Njemačke i tako dalje – kazao je Helez.

Zastupnika SDP-a je zanimala i količina vakcina koja se planira nabaviti, njena cijena, te da li postoji plan distribucije i koje grupacije stanovništva su prioritet prilikom vakcinacije.

- Ja ću samo navesti primjer države Izrael koja planira u februaru kolektivnu imunizaciju, a mi još nismo ni počeli – izjavio je Helez.

Također ga je zanimalo ko će snositi posljedice šteta koje bi nastale ukoliko BiH ostane jedina država u regionu koja nije provela imunizaciju masovnim vakcinisanjem.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, odgovarajući na ovo pitanje, kazao da je pandemija globalno pitanje, te da je BiH pokušala biti dio globalnog procesa borbe protiv nje.

- BiH je pristupila globalnom sistemu COVAX nabavke vakvine i već u septembru 2020. godine potpisali smo taj ugovor i uplatili smo i naručili 1.232.000 vakcine. Avans koji smo uplatili je 1.970.000 dolara. Preostali dio sredstava BiH je uplatila u cijelosti, iako te vakcine još nismo dobili. Za taj 1.232.000 doza vakcina uplatili smo 12.997.000 dolara – izjavio je Tegeltija.

Ta sredstva su, dodaje, uplatili entiteti i Distrikt Brčko. Od tog iznosa vakcina, predviđeno je za FBiH 800.000, entitet RS 400.000, a Distrikt Brčko 32.000 doza vakcina i to je, dodaje, 20 posto stanovništva BiH i radi se samo o prvom dijelu nabavke.

- Prema posljednjim informacijama koje smo dobili, prve količine iz ovog kontingenta doći će do kraja januara – tvrdi Tegeltija.

Istaknuo je da će doći vakcine koje je najteže transportirati i čuvati.