- Predsjedavajući Vijeća ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Vijeća ministara sa radom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, entitetima i Brčko Distriktom, kao i za usklađivanje rada Vijeća ministara, Odluku o smjeni ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića donio je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju - saopćeno je iz Tegeltijinog kabineta.

VEZANI TEKST - Prijeti ovlastima predsjedavajućeg: Tegeltija traži od Podžića da stavi van snage odluku o odgađanju vježbe

Razlog ovome je prolongiranje vojne vježbe koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra ove godine.

Tegeltija je odluku uputio Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine jer je Parlament BiH taj koji ima posljednju riječ. Upitno je da li će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti dovoljno glasova i entitetske većine za smjenu ministra Podžića.

U parlamentarnoj proceduri se već mjesecima nalazi i smjena ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića (DNS). Njegovu smjenu su izglasali u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ali je ovo pitanje "skinuto" s dnevnog reda sjednice Doma naroda u aprilu i više se nije "pojavljivalo".

Bit će interesantno vidjeti i da li će zastupnici i delegati, koji dolaze iz stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, u ovom slučaju prekršiti svoju odluku da bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine, pa doći na sjednicu, ili će bojkotovati odlučivanje o aktu koji je donio Tegeltija (SNSD).