open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Teorija Nermina Nikšića: Srbiji smo zapravo platili besplatno vakcinisanje naših građana
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i zastupnik ove stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, danas je na sjednici zatražio da se provjere navodi da su vakcine kojim se naši građani vakcinišu u Srbiji, zapravo plaćene.
15.06.2021. u 12:20
get url
text

- Treba se zahvaliti onima koji su radili posao naše vlasti pa nam davali sadaku, neko više, neko manje vakcina. Bili smo svjedoci i kolona građana koji su otišli u Srbiju da bi primili vakcinu. Bez obzira na razlog, želim iskazati zahvalnost vlastima u Srbiji. Ali moje pitanje nije kada ćemo nabaviti vakcine. Postavljam pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković da provjere navode:

Prije par mjeseci bila je najava u FBiH da ćemo u ponedjeljak imati kontigent od stotinjak hiljada vakcina. Prema informacijama, FBiH je platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Rusija može ispregovarati prodaju ruskih vakcina. To je bio razlog što te vakcine nisu došle, a nije se moglo vratiti u budžet i pronađeno je rješenje da se građani BiH besplatno vakcinišu u Srbiji. Ako je to tačno, otvara pitanje krivične odgovornosti – rekao je Nikšić.

Dodao je da je njegov izvor ovakvih informacija ozbiljan, iz diplomatskih krugova.

Tegeltija je na sjednici Zastupničkog doma BiH istakao da ne djeluje logično da je novac uplaćen Srbiji, a da Srbija kroz humanitarne aktivnosti vraća te vakcine građanima BiH. Dodao je da se kroz diplomatsku mrežu to može provjeriti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.