open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Testirani na KCUS-u: Kineski turisti negativni na koronavirus
Trojica pacijenata, kineski turisti, koji su na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirani na koronavirus, nisu zaraženi!
25.02.2020. u 17:41
get url
text

Potvrđeno je ovo Faktoru iz Kliničkog centra. 

VEZANI TEKST - Učenici iz Sarajeva se vratili iz Italije: Direktor škole tvrdi da nema mjesta panici i da su djeca zdrava

Troje Kineza koji su boravili kao turisti u Sarajevu primljeni su danas u KCUS zbog simptoma sličnih gripi, a nakon testova definitivno je potvrđeno da oni nisu zaraženi koronavirusom.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na konferenciji za medije danas je kazala da su "oni su došli u BiH sa određenim simptomima prehlade. Jedan od njih je imao neke blage simptome, gripozne, ali nema tu nikakve dramatične slike".

- Oni su bili smješteni u nekom hotelu na Dobrinji. Između ostalog, oni uopće ne dolaze iz regije u Kini koja je epicentar koronavirusa - rekla je Izetbegović ranije.

Na konferenciji za medije ranije je objašnjeno kakvo je stanje u KCUS-u po pitanju spremnosti da se prihvate pacijenti koji eventualno budu zaraženi koronavirusom. 

- Mi smo potpuno spremni. Sve priče koje kruže u javnosti da ne postoji izolatorij u Kliničkom centru, trebalo da se razjasne javnosti. Izolatorij nije obaveza KCUS-a, već Zavoda za javno zdravstvo i kantonalnog Ministarstva zdravstva. Oni su ti koji su trebali na vrijeme da se brinu da izolatorij bude oformljen na pravom mjestu, na kojem neće ugroziti ni uposlenike, ni bolesnike, ni građanstvo. Mogli ste vidjeti da su svi izolatoriji uglavnom smješteni u nekim objektima koji pripadaju kasarnama, gdje i vojska pomaže da ljudi koji su došli iz ugroženih područja ili sa ovih kruzera na kojima je bilo infekcije, drže u karantinu 14 dana. To nikad nisu bolničke ustanove. Klinički centar je kao i uvijek spreman za svaki problem zdravstvene prirode, ali nažalost na neki način se dešava to da KCUS jedini i samo KCUS uvijek snosi odgovornost i uvijek mora riješiti svaki zdravstveni problem koji je praktično od društvenog značaja. Trebalo bi da sve zdravstvene ustanove budu ravnopravno uključene u rješavanje ovog problema- rekla je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Nalaz poslan u Sarajevo: Vozač autobusa iz Tuzle, učenici i nastavnici iz Gračanice stavljeni u izolaciju

Objasnila je kako je KCUS pripremio prostor na Poliklinici Podhrastovi, a što je jedina ustanova koja ima prostorije sa negativnim pritiskom.

- To su prostorije koje pri otvaranju vrata usisavaju zrak u prostoriju. Znači, ne može se desiti da uročnici iz te prostorije izađu u hodnik i da ugroze one koji se nalaze van te prostorije. Dakle, mi na Podrastovima imamo takve sobe. Potpuno su adekvatne za liječenje pacijenata kojima se eventualno potvrdi koronavirus - objasnila je direktorica KCUS-a.

Pacijenti sa Podhrastova su u međuvremenu izmješteni u KCUS. Također, Klinički centar je formirao timove ljekara koji bi trebali da se brinu o pacijentima koji eventualno budu pozitivni na koronavirus.

Na snimku ispod možete čuti sve detalje sa današnje konferencije za medije, a koja je održana prije posljednje informacije da su kineski turisti negativni na koronavirus. Na konferenciji za medije je bilo riječi i o pripremljenosti KCUS-a u slučaju da bude pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.