open-navfaktor-logo
search
Penzioneri nezadovoljni
Trakić: Pomoć od 50 KM za penzionere je potcjenjivanje i omalovažavanje naše populacije
Današnja odluka Vlade Federacije BiH, a na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da se penzionerima u Federaciji sa decembarskim penzijama u januaru isplati po 50 KM pomoći, izazvalo je revolt penzionera. Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, za Faktor je rekao da je ovakav iznos pomoći potcjenjivački i da su protesti u Sarajevu neminovni.
16.12.2021. u 11:53
get url
text
Mustafa Trakić
Mustafa Trakić

- Tih 50 KM je omalovažavanje naše populacije i veoma potcjenjivački, to je sadaka. Tražit ćemo od penzionera da se odreknu tih 50 KM pa neki ih daju ministrima u Vladi FBiH da mogu lakše predeverati vrijeme nakon dočeka Nove godine. Nakon ovoga, neminovni su protesti u Sarajevu - kazao nam je izrevoltirano Trakić.

Podsjeća kako su zahtjevi penzionera od augusta povećanje penzija za 10 posto.

- Naši zahtjevi o povećanju penzija za 10 posto u ovoj godini stoje. Za utorak je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, obratit ćemo se parlamentarcima - kazao je Trakić.

Podsjećamo, u ovoj godini 15. aprila nije bilo redovnog usklađivanja (povećanja), penzija, a razlog je pad bruto domaćeg proizvoda, međutim penzioneri insistiraju na vanrednom povećanju penzija zbog enormnog povećanja troškova života, poskupljenja hrane, u ovoj godini.

Naime, Federalna vlada je uz julske penzije, u augustu, isplatila jednokratnu novčanu podršku penzionerima u Federaciji BiH je iznosila do 100 KM do 120 KM, ovisno o visini penzije.

Nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Mostaru saopćeno je kako se po 50 KM isplaćuje penzionerima u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH: Penzioneri će u januaru dobiti po 50 KM, a tražili povećanje od 10 posto

- Iznos na penziju se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika penzije, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19. Ukupna sredstva za provođenje ove uredbe osigurana su u budžetu FBiH za 2021. godinu. Novčani iznos od 50 KM isplaćuje se korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Novčani iznos isplatit će se petog januara 2022. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju sastavni je dio penzije za mjesec decembar 2021. godine.

Za provedbu ove uredbe zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje - saopćeno je iz Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.