open-navfaktor-logo
search
Vanredno
Trakić: Tražimo povećanje penzije za 4,35 posto do Nove godine, para ima
Penzioneri u Federaciji BiH traže povećanje svih penzija za 4,35 posto do Nove godine. U suprotnom najavljuju masovne proteste. Kažu da novca za povećanje penzija ima.
05.12.2022. u 21:11
get url
text
get url
text

"Zavod može odmah isplatiti, samo treba dobra volja"

- Kada je 21. aprila ove godine donesena odluka o vanrednom usklađivanju penzija, trebalo je biti povećanje od osam-devet posto. I oni su nama tada dali 3,5 posto povećanje, a 4,35 posto su nam uzeli i te pare stoje na računu Federalnog zavoda PIO. E to mi tražimo do Nove godine da se isplati. To je vanredno povećanje koje je trebalo biti u junu.

Danas da Vlada FBiH usvoji odluku da se sve penzije povećaju za 4,35 posto. Zavod PIO može odmah sutra isplatiti. Znači, treba samo dobra volja - govori Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Dodaje kako je u suprotnom Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH najavio masovne proteste.

- Ranije je dat rok Vladi FBiH da primi delegaciju predstavnika penzionera do 1. decembra kako bi im iznijeli svoje zahtjeve, ali Vlada to nije uradila. Mi od Saveza nismo dobili nikakvo obavještenje o datumu održavanja protesta. Ranije smo dali punu podršku iz našeg saveza protestima i naravno da ćemo izaći.

Mi nikada nismo govorili pa slagali. Kad god smo donijeli odluku, išli smo na proteste. Ne treba se igrati sa strpljenjem penzionera - kaže Trakić.

Naglašava kako veliki broj penzionera zbog visoke inflacije jako teško živi.

"Za Guinnessove rekorde je 36.000 penzionera"

- Rekao sam javno da penzioneri u ovoj inflaciji ne žive, oni umiru. Sa penzijom koja je do sada bila 424 KM, a sada je 445 KM se ne može živjeti. A ja se sada konkretno vežem za ZDK. Mi takvih imamo 36.000 od 60 hiljada penzionera.
I ja sam javno rekao kako mi na kantonu imamo samo 1.500 penzionera, a riječ je o onima koji imaju penzije od 1.000 do 2.174 KM.

Oni mogu živjeti od zakonom zagarantovanog prava - penzije. Oni sa penzijama do 500 KM preživljavaju, dok 36.000 njih je za Guinnessove rekorde. Oni su danas kada je počela isplata u Federaciji podigli penzije da plate režije, pa će u apoteke, da li im od toga šta ostane... Mi smo u ZDK uspjeli ukalkulisati devet lijekova u esencijalnu listu, da im koliko-toliko olakšamo - priča Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.