Trener olimpijske šampione iz Rija: Sa BiH smo uvijek bili bliski

Objavljeno: 15.07.17 u 11:05 Autor: D. Stambolić

Ljetni judo kamp Fojnica 2017 koji je počeo 12. jula završava se danas.

Oko 150 takmičara, trenera i sudija učestvovalo je na kampu koji je imao međunarodni karakter, a uspješno ga je organizovao Judo savez Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedan od instruktora pod čijim budnim okom su radili džudisti i džudistkinje iz Austrije, Švicarske, Holandije, Kosova i naše zemlje bio je i selektor reprezentacije Kosova Driton Kuka. Čovjek koji je jedan od najzaslužnijih što je Majlinda Kelmendi 2016. godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju u Rio de Janeiru, prvu u historiji najmlađe evropske države, imao je šta reći i pokazati učesnicima kampa.

Naučili mnogo u BiH

Nakon jednog od treninga razgovarali smo selektorom kosovke džudo reprezentacije.

- Tradicija naše saradnje postoji dguži niz godina, kako prije, tako i nakon ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Mnogo smo stvari mi naučili ovdje u Bosni i Hercegovini, a često smo i dolazili. Potom je uslijedila neka pauza, no nakon sastanaka na nekim takmičenjima riješili smo opet uspostaviti saradnju - rekao je Driton Kuka, selektor džudo repezentacije Kosova.

Kuka se osvrnuo i na rad učesnika kampa, ali i na angažman jedne nove generacija džudista koja stasava u Bosni i Hercegovini.

- Zadovoljan sam radom na kampu, baš kao i novom generacijom takmičara koja stasava u BiH. Džudo je jedan od najtrofejnijih, ako ne i najtrofejniji sport u vašoj zemlji. Prema onome što sam vidio kako ovdje rade Brane Crnogorac, Arijana Jaha i ostali gotovo sam siguran da će džudo i u budućnosti ostati jedan od najtrofejnijih sportova u BiH - pohvalio je trener olimpijske šampionke Majlinde Kelmendi rad na kampu ali i trenutno stanje u bh. džudu.

Napraviti olimpijskog šampiona nije lako, pogotovo za jednnu malu zemlju.

- Doći do olimpijske medalje je mukotrpan put, zahtjeva da se miliona kockica i miliona stvari slože. Od jedne radne i ambiciozne takmičarke napravio sam džudistkinju koja osvaja sve moguće medalje. Osim što je olimpijski, Majlinda je i trostruki evropski i dvostruki svjetki prvak, tako da sam ja kao trener osvojio sve što se može osvojiti. Drago mi je da sam uspio u tome da našu mladu zemlju gledaju kroz pozitivne stvari, jer Kosovo, Bosnu, ali i Balkan uopće gledaju kroz neke negativnosti. Majlindina olimpijska medalja bila je najveće dostignuće za Kosovo nakon rata - kazao je Kuka, te dodao:

- Osvojiti olimpijsku medalju sve je osim lako, pogotovo kod nas na Kosovo ili kod vas u BiH jer nedostaje nam taj sistemski rad na naučnoj bazi i kvalitetna podrška. Nedostaje nam kvalitetnih psihloga, fizioterapeuta drugih kadrova, a ja kao trener nekada moram raditi poslove psihologa, nutricioniste ali i roditelja, što stvarno nije lako. Nadam se da će sada i moji takmičari početi meni da pomažu, tako da i mi stvorimo neki kontinuitet rada kako bi u potpunosti ostvario svoj životni cilj.

Olimpijski cikljus za Tokio 2020 već je krenuo, a kosovski selektor i njegovi takmičari imaju velike ambicije.

- Ekipa koja se sprema za Igre 2020. godine je brojnija nego što je bilo u slačaju Rija. Za Rio smo imali dvije olimpijske norme i jednu medalju. Ponovo ćemo ciljati medalju, ali prioritet je da u Japan krenemo sa pet takmičara - istakao je specijalni gost JS FBiH na Ljetnom judo kampu u Fojnici, te naglasio kako je njegov glavni zadatak pravilno tempiranje forme kako bi njegovi takmičari na vrhuncu forme bili upravo tokom Igara u Riju.

Nastaviti saradnju

Kuka vjeruje da će se dobra saradnja između Kosova u Judos saveza FBiH nastaviti i u budućnosti.

- Vjerujem da će se dobra saradnja između dva saveza nastaviti i u narednom periodu kroz kampove u BiH i na Kosovu. Najveći problem, zbog kojeg je naša saradnja u jednom trenutku stala je vizni režim, koji je uveden za kosovske pasoše. Mislim da je vrijeme da političari ujedine naše narode, jer su Bosna i Kosovo uvijek bili bliski - rekao je Kuka na kraju razgovora za Faktor.