Kao potpisnici osnivanja Superlige vodi se šest engleskih klubova (Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Arsenal), tri špaska (Real, Barcelona, Atletico) te tri italijanska(Juventus, Inter, Milan).

VEZANI TEKST - Zašto Bayern i PSG nisu u "separatističkoj" Superligi?

Superliga će se igrati u zatvorenom formatu sa 20 ekipa podjeljenim u dvije grupe, a preostalih pet timova bi trebali u takmičenje ući po plasmanu u nacionalnom prvenstvu,

Mnogo je onih koji su se već oglasili sa žestokim kritikama na račun takmičenja za bogate, a ponude za učešće u Superligi odbili su Bayern Munchen i Borussia Dortmund, koji su članovi ECA-e. Mogućnost učešća u novom takmičenju odbio je i Leipzig, baš kao i prošlosezonski finalist PSG.

Još dva kluba odbila su učešće u ligi za bogate, a riječ je o Portu i Zenitu.

- Imali smo nezvanične razgovore s nekim, ali nismo tome davali previše pažnje. Evropska unija ne dopušta zatvorena takmičenja poput NBA lige, a i portugalski Savez je protiv toga. I dalje ćemo podržavati UEFA-u kao jedinu instituciju koja ima pravo organizovati službena takmičenja. Igramo u Ligi prvaka i nadamo se još puno godina igranja tamo - rekao je prvi čovjek Porta Pinto da Costa.

S druge strane, Zenit je učešće u Super ligi odbio, jer je njegov glavni sponzor Gazprom i dalje vrlo važan sponzor Lige prvaka.