- Sa kolegama iz Evropskog parlamenta, pozivamo na istragu o navodnoj ulozi komesara Varhelyija u pomaganju separatističkoj eskalaciji Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini. EU treba čvrsto i vjerodostojno stati na stranu mira. Ljudi u BiH i šire zaslužuju jasnoću o tome - napisala je Cseh na Twitteru.

Zahtjev upućen predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen potpisalo je 30 europarlamentaraca.

Podsjetimo, još u oktobru prošle godine portal politico.eu je pozivajući se na više neimenovanih dužnosnika evropskih institucija i na analizu internih dokumenata, teško optužio mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristranost i favoriziranje Srbije. 

- Povjerenik Varhelyi nadgledao je kampanju umanjivanja zabrinutosti u vezi s vladavinom prava u državama kandidatkinjama za članstvo u EU. Iako bi mađarski diplomat trebao dati nepristrane procjene svih zemalja kandidatkinja, on prije svega zagovara kandidaturu jedne zemlje - Srbije, uprkos činjenici da Beograd nije napredovao po ključnim pitanjima, a u nekima je čak i nazadovao, prema tijelima za nadzor demokratije - naveo je Politico.eu.