open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Tripković optužen za silovanje, a Stanić za ubistva i progon Bošnjaka, rušenje džamije eksplozivom...
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Novice Tripkovića zvanog Vojvoda, rođenog 1947. godine u općini Gacko, državljanina BiH koji se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti te prisiljavanje druge osobe na silovanje.
27.12.2021. u 10:38
get url
text

Optuženi se tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga VRS, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik VRS - VP 7141 Foča, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije.

On se tereti da je počinio ratni zločin silovanja dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu i protiv Milenka Stanića, rođenog 1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH koji se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti Krivičnog zakona BiH.

Optuženi se tereti da je od aprila 1992. godine do marta 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica, a kasnije i Ratnog predsjedništva općine Vlasenica, učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu na području općine Vlasenica, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo, ubistvima, nezakonitim zatvaranjima, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, kada je izvršen progon bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica.

On se tereti za zločine počinjene tokom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, kada je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatvaranje u Logor Sušica u Vlasenici.

Optuženi se tereti i za zločine nezakonitog zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u Logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka iz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.