Optuženi se tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga VRS, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik VRS - VP 7141 Foča, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije.

On se tereti da je počinio ratni zločin silovanja dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu i protiv Milenka Stanića, rođenog 1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH koji se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti Krivičnog zakona BiH.

Optuženi se tereti da je od aprila 1992. godine do marta 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica, a kasnije i Ratnog predsjedništva općine Vlasenica, učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu na području općine Vlasenica, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo, ubistvima, nezakonitim zatvaranjima, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, kada je izvršen progon bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica.

On se tereti za zločine počinjene tokom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, kada je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatvaranje u Logor Sušica u Vlasenici.

Optuženi se tereti i za zločine nezakonitog zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u Logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka iz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.