open-navfaktor-logo
search
"Koalicija funkcioniše"
"Trojka" održala press konferenciju: Dogovor nema alternativu, našli smo haos u Agenciji...
Predsjednici stranaka "Trojke", odnosno SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke, održali su press konferenciju kako bi ponovili da razgovori i dogovori nemaju alternativu, te kazali da aktuelna vladajuća koalicija na državnom nivou radi i funkcioniše.
25.08.2023. u 12:27
get url
text

VEZANI TEKST - Krišto: Vijeće ministara nije dogovorilo dva zakona zbog nesuglasica, pojavila su se neka vjerska pitanja

Ponovili su i ono što su prethodnih dana pisali na svojim profilima na društvenim mrežama.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i premijer Federacije Bosne i Hercegovine, govoreći o posljednjem sastanku "Trojke", HDZ-a i SNSD-a kada je dogovoreno imenovanje SNSD-ovog ministra finansija i trezora BiH i usvajanje "seta evropskih zakona" od kojih se još čeka jedan, kazao je da se godinama ništa nije dešavalo i u vezi s evropskim putem, da su bile blokade, te da bi "Trojka" bila popularnija da se nastavila tako ponašati, ali da od toga građani ne bi imali koristi. 

- Možda bi neko imao lajk više, ali je naše opredjeljenje da smo svjesni odgovornosti. U vlast nismo ušli ne da bismo blokirali nešto, nego radili, rješavali životne probleme. Svaki put uoči sastanaka se postavlja pitanje zašto, kako, gdje, ali kada se počnu davati rezultati, dobijemo satisfakciju. Nema razloga za euforiju, likovanje. Kao što smo napadnuti od opozicije u FBiH, tako je i Milorad Dodik (lider SNSD-a) napadan od opozicije u RS-u, i to pokazuje da kompromisi i razgovori i dogovori podrazumijevaju da neko nešto da, ali i da se nečega odrekne - dodao je Nikšić. 

Kazao je da su još daleko od cilja, ali da svaki put kreće nekim korakom.

- U posljednje vrijeme ponestaje argumenata za priču o izdaji. Nema argumenata da smo nešto pogrešno uradili. Sada se govori da ćemo nešto izdati. Nemamo namjeru ništa izdati. I kad postignemo ovakve dogovore, imaju koristi građani - rekao je Nikšić.

Osvrnuo se na FBiH kazavši da odluke donose jednoglasno u Vladi, da sve rade da se postigne rezultat, a rezultat je usvajanje niza kvalitetnih zakona kao što je set energetskih zakona, zakona o civilnim žrtvama rata. Pred njima je konačno usvajanje fiskalnih zakona koji bi iduće sedmice kroz radnu grupu trebali biti završeni i dostupni najprije partnerima u vlasti, a onda sindikatima, poslodavcima i javnosti, pa na kraju Parlamentu FBiH.

Govorio je o borbi protiv korupcije i kriminala i kazao da su došli do određenih saznanja, navodeći kao primjer Autoceste FBiH gdje su, dodao je Nikšić, na jednoj trasi troškovi narasli 150 posto bez ičije saglasnosti. Nikšić je naveo i da su "našli haos" u Agenciji za upravljanje nezakonito stečenom imovinom. 

Pozvao je medije i javnost da proslijede svako saznanje o korupciji i kriminalu. Ustvrdio je i kako nisu nikome predali sigurnosni sistem, za šta su optuživani od opozicije, već su ga vratili građanima i da direktor OSA-e ne polaže računa nikome od njih lidera. 

On je, odgovarajući na pitanje novinara i izmjenama Izbornog zakona BiH, kazao da su potpisali sporazume i utvrdili rokove, te da bi mogao objaviti da su ga riješili kada bi bilo samo pitanje FBiH. Dodao je da u FBiH ne bi imali ništa protiv da se članovi Predsjendištva BiH biraju iz Parlamenta, ali u RS-u nisu za to. 

- U svakom slučaju sjedit ćemo i pričati i raditi. Ne postoji rješenje koje možemo sami donijeti. Treba dvotrećinska većina za izmjene Ustava i Izbornog zakona - dodao je. 

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je da je BiH "falilo lidera". 

VEZANI TEKST - Kolegij SDA: "Trojka" je glasanjem za SNSD-ovog ministra isporučila Dodiku upravljanje finansijskim sektorom BiH

Kazao je i da je "ovo zemlja u kojoj nijedne odluke na državnom nivou nema bez da se o njoj dogovore svi koji u njoj žive", te dodao da se nijedan zakon, budžet, akt ne može usvojiti ako nema dogovora. 

Ustvrdio je i da ova koalicija trenutno radi i funkcioniše. Osvrnuo se na pet usvojenih "evropskih zakona", od toga tri u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji trebaju proći i Dom naroda, a dva u Vijeću ministara BiH.

- Sve stranke u BiH promovišu ovu evropsku priču. Ne želim biti dio političke ekipe koja će poput one iz aprilskog paketa i neke kasnije osvojiti pozicije, a onda građani i zemlja skupo platiti takve promašaje. Ovog puta imate pred sobom ekipu koja radi. Čudno je da oni koji su bili glasni promotori evropskog puta da ne glasaju ni za jedan ili bar amandmanski da djeluju - dodao je.

I Konaković je govorio o Autocestama FBIH, navodeći da je na trasi Vranduk - Ponirak, dužine 5,3 kilometra, "ukradeno 100 miliona eura". 

- To je prvo koštalo 76 miliona eura. Izgradili su 41 posto i potrošli kompletan novac. Onda je najavljeno dodatnih radova 98 miliona eura - dodao je.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, rekao je da je približavanje Evropskoj uniji glavni zadatak i ne smiju ga izgubiti iz vida, a drugi je poboljšanje života građana.

{$galerijaFotografija}

IMG_20230825_111639.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.