open-navfaktor-logo
search
Problemi u koaliciji
"Trojka" se i ranije mučila sa kvorumom u Skupštini KS, Čengićeva lekcija nije urodila plodom
Jučerašnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je nakon nedostatka kvoruma.   
11.11.2021. u 16:14
get url
text

Sjednica je gotovo cijeli dan bila na granici kvoruma, a neki zastupnici su često ulazili i izlazili sa sjednice.

Parlamentarna većina nije imala dovoljan broj glasova da izglasa izvještaje javnih preduzeća Toplane Sarajevo, Vodovod i kanalizacija i Sarajevogas, zbog čega su u više navrata tražili pauze od pola sata, a neke od njih trajale su čak i do sat u nastojanju da se sastavi parlamentarna većina.

VEZANI TEKST - Još jedna sjednica prekinuta: Raspada li se parlamentarna većina Skupštine Kantona Sarajevo?
 

Odnedavno samostalna zastupnica u Skupštini KS Bilsena Šahman kaže da uopće ne zna da li vladajuća koalicija ima parlamentarnu većinu.

- Ovakve stvari nemaju smisla. Treba pronaći riješenje da se odbija od plaće onima koji neopravdano izostaju sa sjednica Skupštine. Pojedinci dođu i odu, za vrijeme sjednice završavaju neke svoje poslove - kazala nam je Šahman.

Tvrdi i to da pojedini zastupnici dok traje sjednica "ispijaju kafe u blizini".

Ipak, zastupnik iz Kluba Naroda i pravde Elvis Vreto kaže da se "ovaj problem desio samo jučer i da se ne bi trebalo ponavljati".

- Par zastupnika je imalo neke obaveze koje su riješavali i koje su ranije najavili. Jedna zastupnica je na trudničkom, dok je kolega Damir Marjanović bio na putu u inostranstvu. Ne vidim veliki problem u ovome. Nije mi jasno napuštanje sjednice opozicije - kazao je Vreto.

Smatra da se jučerašnji problem neće odraziti na dalje djelovanje parlamentarne većine u Skupštini KS.

Šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević poručio je aktuelnoj većini da se "sabere", te da vide da li uopće imaju većinu.

VEZANI TEKST - Čengićeva lekcija "Trojki": Ne treba opozicija čuvati kvorum, nego parlamentarna većina
 

- Nekoliko prethodnih sjednica suočeni smo sa nefunkcionisanjem parlamentarne većine u Skupštini. Svjedoci smo "zavrtanja ruku" po hodnicima, zivkanjem telefonima i skupljanjem 18 zastupnika u Skupštini. Mi nećemo podržavati rad jednog ovakvog sistema koji je u raspadu - poručio je šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević. 

Kontaktirali smo i zastupnika Vedrana Jakupovića (NiP) koji za naš portal nije želio komentirati jučerašnja dešavanja.

Ovo nije prvi put da sarajevska "Trojka" u Skupštini KS ima upitan kvorum. Slična situacija desila se i u junu kada se odlučivalo o izvještaju zdravstvenih institucija nakon što su zastupnici iz SDA i DF-a napustili sjednicu. 

Tada je reagirao i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić (SDP) koji je vladajućoj koaliciji tada poručio da kvorum treba čuvati parlamentarna većina, a ne opozicija.

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.