open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
"Trojka" žurila, Ustavni sud FBiH im oborio Zakon, sad im se opet žuri: "Uvest ćete KS u pravni haos"
Skupština Kantona Sarajevo počela je redovno zasjedanje na kojem se po hitnom postupku treba razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.
07.04.2021. u 12:03
get url
text

Hitna procedura je predložena jer se radi o "neodložnoj potrebi da se definišu ministarstva i njihove nadležnosti, uzimajući u obzir da je objavljivanjem presude Ustavnog suda Federacije BiH dovedeno u pitanje funkcionisanje ministarstava osnovanih Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo".

Iz Kluba SDA tvrde da je zakon usvojen uz mnoga kršenja Poslovnika Skupštine KS. Tako je rekao i Ustavni sud FBiH.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH poništio izmjene Zakona: Fortina vlada neustavna?

Klub SDA navodi da su neke nepravilnosti isključivo proceduralne prirode i mogu se u ponovnom postupku ispraviti, dok su određene nepravilnosti suštinske, materijalne prirode i njih nije moguće otkloniti ukoliko se provodi hitni postupak usvajanja zakona.

- Zakoni ne trpe hitni postupak. Suštinske propuste niste ispravili i mi vas kao Klub SDA upozoravamo da ne uvodite Kanton u pravnu krizu. Imate dva ministarstva koja zakonski ne mogu funkcionisati. U ovom zakonu riječ je o odnosima i pitanjima koja su već pravno uređena, na osnovu kojih su ministarstva već definisana. Mi smo vam predlagali da izvršite rekonstrukciju Vlade i da izvršite presudu Ustavnog suda i da ovaj zakon donesete u redovnom postupku. Čak smo kazali da ćemo kao opozicija podržati takvu konstrukciju vlade zbog pandemije. Ne primjenjujte populizam i ustavni avanturizam koji će KS odvesti u haos. Nemojte ići u ovaj postupak jer je neustavan. Doći ćemo u stiuaciju iz koje ćemo jako teško izaći bez krivičnih odgovornosti - kazao je šef Kluba SDA Mahir Dević.

Pozvao je na suzdržavanje od političkih razračunavanja jer, kako kaže, Kanton se može uvesti u pravni haos.

- Ostavite po strani inat politiku i razračunjavanje sa SDA, ovdje je u pitanju zakon, Ustav i naše odgovornsti svih nas pojedinačno. Pozivam vas da ovo vratimo u ustavne okvire i da to uradimo u skladu sa presudom Ustavnog suda i mišljenjem OHR-a. Ukoliko bude ovo opet osporeno na Ustavnom sudu, a hoće, uvest ćete KS u pravni haos - istakao je. 

Sead Milavica (DF) je rekao da ni neće podržati hitni postupak. Kazao je i to da je aktuelna vlast trebala voditi računa više o građanima i posljedicama svojih odluka, umjesto što se brinula isključivo čuvanjem parlamentarne većine. 

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan. 

Radi se o zakonu na osnovu kojeg je formirana Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom, tačnije na osnovu kojeg su ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga. Većina u Skupštini KS je Zakon izglasala 17. decembra, kad im se jako žurilo, pa je on stupio na snagu već 18. decembra. Vlada na čelu s Fortom imenovana je 5. januara 2021.

Taj zakon je "Četvorki" u Kantonu Sarajevo bio ključan da bi mogli formirati nova ministarstva. Žurilo se, iako nije bilo po Ustavu KS i FBiH. 

Vlada KS je formirana i to sa dva ministarstva koja se tiču obrazovanja umjesto jednog do tada. Tako KS sada ima Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade na čelu s ministricom Melikom Husić-Mehmedović (prijedlog samostalnih zastupnika) te Ministarstvo za odgoj i obrazovanje na čijem je čelu Naida Hota-Muminović (Narod i pravda).

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako se nekada zvalo, spojeno je sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture. Pa sada dva u jedan se zove Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čijem čelu je Enver Hadžiahmetović (Narod i pravda).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.