open-navfaktor-logo
search
Zaštititi mir
Truss u Sarajevu: U BiH vidimo znakove miješanja Rusije koji su prijetnja da se vratimo mračnim danima
Mislim da je neophodno da ovdje u Bosni i Hercegovini još više radimo na zaštiti mira i da spriječimo da se ova država vrati prema sukobu, izjavila je državna sekretarka za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Elizabeth Truss nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković u Sarajevu.
26.05.2022. u 12:44
get url
text

- Drago mi je što sam konačno došla da se lično uvjerim kakva je situacija ovdje u BiH. Velika Britanija je predvodnik u pružanju podrške ovoj zemlji. Mislim da je neophodno da ovdje u Bosni i Hercegovini još više radimo na zaštiti mira i da spriječimo da se ova država vrati prema sukobu - kazala je Truss koja boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Dodala je također da se miješanje Rusije u dešavanja u BH mora zaustaviti.

- Historija ove zemlje, Bosne i Hercegovine, je podsjetnik šta se desi kada se ne suprotstavimo agresiji. Genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva su samo dva zločina koja su nas užasnula i tada smo rekli 'nikada više'. Ali, ono što sada vidimo u Bosni i Hercegovini su znaci miješanja Rusije koji su prijetnja da se vratimo ka mračnim danima i to se mora zaustaviti ovdje i u tom smislu Velika Britanija daje podršku našim prijateljima koji to sprječavaju - istakla je Truss.

100 miliona dolara investicija

Kazala je također da je u tom smislu važno spomenuti 100 miliona dolara investicija koje Velika Britanija najavljuje za region Zapadnog Balkana.

- Ovo je pitanje trenutka, biramo slobodu i demokratiju, a ne negativni utjecaj i korupciju. Danas je Velika Britanija zemlja koja najavljuje novi investicioni paket za Zapadni Balkan u energiju, infrastrukturu kao alternativu investicijama koje dovode do negativnih utjecaja - rekla je Truss te dodala:

- Mi želimo da kroz NATO radimo na jačanju sigurnosti i na održavanju uspjeha koji vidimo ovdje u BiH i u cijeloj regiji.

Istakla je također da je važno pratiti i dešavanja u kontekstu evropske sigurnosti u cjelini.

- Vidimo i ovdje rusko miješanje, ali ruski lider Vladimir Putin čini zločine u Ukrajini i narodu Ukrajine je potrebna naša podrška. Treba im podrška cijele Evrope. Moramo biti sigurni da podržavamo one koji se hrabro bore za svoju zemlju. Zato je važno da Ukrajinu nastavimo pomagati oružjem, jer ta zemlja treba da pobijedi i vrati teritorijalni integritet i suverenitet - kazala je Truss.

Kako je rekla, situacija u BiH i u Ukrajini pokazuje da se mora učiti iz prošlosti.

- Demokratija i sloboda moraju nadjačati autokratsku agresiju. Moramo biti sigurni da će Putin izgubiti u Ukrajini te da budemo sigurni da ruska agresija više nikada ne zaprijeti evropskom miru - naglasila je britanska ministrica.

Odgovarajući na pitanja novinara, Truss je istakla da je strašno da Putin želi da cijeli svijet ucjenjuje tako što će glad i nedostatak hrane među najsiromašnijima u svijetu koristiti kao oružje.

- To nikako ne možemo dozvoliti. Putin mora da ukine blokadu isporuke ukrajinskog žita, a mi saveznici i partneri moramo žito prebaciti u ostatak svijeta - rekla je Truss.

Potom se ponovo osvrnula na situaciju u BiH i uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), i drugima.

- Mi smo Dodiku izrekli sankcije kao i drugima koji rade na destabilizaciji mira u BiH. Važno je za budućnost da vidimo napredak u ekonomiji, slobodi i demokratiji. Velika Britanija jasno postupa protiv onih koji nastoje da potkopaju napredak i pozivamo sve partnere da djeluju i osiguraju da oni koji potkopavaju mir budu pozvani na odgovornost - kazala je Truss.

Sankcijama treba vremena

Dotakavši se uvođenja sankcija u Rusiji, napomenula je da je potrebno vremena da se osjeti utjecaj sankcija.

- Ono što vidimo da se dešava u Rusiji jeste posustajanje njihove ekonomije, usluge koje su nekada bile dostupne, ali sada nisu, povlače se investicije. Uvijek smo jasno to govorili, sankcijama treba vremena. Neophodno je da istrajemo u presijecanju dostave plina i nafte iz Rusije za Evropu jer se onda ne može finansirati Putinova vojna mašinerija, a to će onesposobiti i rusku privredu - pojasnila je Truss.

VEZANI TEKST - Turković nakon sastanka s Truss: BiH i region su na vrlo važnoj prekretnici

Na pitanje o problemima u vezi sa izbornim procesom u BiH, Truss je poručila da se izbori moraju održati i da Velika Britanija ima jasan stav oko toga.

- Podržavamo u potpunosti izborni proces. Izbori se moraju održati i nećemo da se mijenjaju ta pravila. Što se tiče istrajnosti, Velika Britanija ulaže nova sredstva u BiH. To su čiste investicije, također podržavamo NATO koji daje podršku Oružanim snagama BiH. Zanima me da svi saveznici rade isto, da osiguraju da snage koje podržavaju demokratiju u BiH nadjačaju sve drugo - rekla je šefica britanske diplomatije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.