open-navfaktor-logo
search
Protesti
Turistički radnici iz Hercegovine u Sarajevu: Hoće li ministri u petak raditi u interesu građana
Turistički radnici iz Međugorja, Mostara, Ljubuškog, Čitluka protestovali su danas u Sarajevu nezadovoljni jer Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prošle sedmice nije usvojilo odluku kojim bi se olakšao ulazak stranaca u našu zemlju.
08.06.2021. u 13:31
get url
text
Protest turističkih radnika iz Hercegovine

Pred zgradu Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj je i Vijeće ministara BiH, došlo ih je, prema procjenama, oko 70. Nosili su i transparente na kojima je pisalo "Italijani, Arapi, Irci, dobrodošli", "Turizam, sport i kultura bez granica".

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH nije usvojilo nijednu od tri važne odluke: Ko je i šta blokirao?

Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje, kazao nam je da su protestima poručili da žele da se otvore granice za strance, te da ih puste da rade.

Predstavnici turističkih radnika nakon kraćih protesta održali su i sastanak sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom, kojem su ponovili svoje stavove.

Ljubić je, nakon sastanka, rekao da se nada da će Vijeće ministara BiH na sjednici u petak ipak uspjeti usvojiti izmjene Odluke o uvjetima za ulazak stranaca. Riječ je o izmjenama koje bi značile da stranci ne moraju imati isključivo PCR test da bi prešli granicu, već mogu imati antigenski test ili potvrdu da su vakcinisani ili potvrdu da su prebolovali COVID-19.

Također, istakao je da daju podršku i drugoj odluci koja nije usvojena na Vijeću ministara. Radi se o izmjenama i dopunama Odluke o vizama kako bi tokom ljeta bile ukinute vize turistima iz Saudijske Arabije, te Velike Britanije i Irske.

Neusvajanje ovih odluka na sjednici Vijeća ministara BiH razlog je zbog kojeg su i iz Udruženja turističkih vodiča Sarajeva "Vučko" za sutra najavili protestnu šetnju od Baščaršije do zgrade Parlamenta BiH. Ova protestna šetnja bila je planirana za danas, ali je odgođena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.