open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Turković: Dodik je prešutio pravu stranu priče...
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik iznio je jučer nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Igorom Kalabuhovom na kojem opet nije bilo nikakvih državnih obilježja i niz neistina u vezi sa projektima izgradnje plinovoda, reagovala je vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.
19.08.2022. u 14:12
get url
text

Turković navodi kako je Dodik ustvrio da "Bošnjaci u Vijeću ministara BiH nisu htjeli glasati o tome", a što je, dodaje ona, apsolutno izvrtanje teza.

- Dodik je prešutio pravu stranu priče. A, to je da Vlada RS, preko predsjedavajućeg VM BiH Zorana Tegeltije, blokira projekt izgradnje južne interkonekcije putem koje bi BiH prestala biti ovisna o ruskom plinu! Naime, na jednoj od nedavnih sjednica Vijeća ministara BiH Tegeltija je predložio da se u jednoj odluci glasa za izgradnju plinovoda prema jugu i izgradnju novog plinovoda prema Srbiji - pojašnjava ministrica vanjskih poslova BiH i dodaje:

- Takav način odlučivanja je apsolutno neprihvatljiv iz više razloga, a i Ured za zakonodavstvo je upozorio na na niz pravnih propusta u navedenom predlogu.
Međutim, postoji suštinska razlika između ova dva projekta – jedan, južna interkonekcija kojom bi BiH mogla dobijati plin iz drugih izvora, a ne samo iz Rusije, ima sve saglasnosti i pozitivna mišljenja te jasnu osnovu i interes za BiH.

Drugi, novi plinovod prema Srbiji, nastavlja Turković, još nema niti jedne saglasnosti, niti su ispoštovane procedure predlaganja, niti za njega ima dokazana potreba.

- Južna interkonekcija je od suštinskog značaja za daljnji razvoj distributivne mreže u BiH, kao i za sigurnost snabdijevanja gasom čitave BiH. Sigurnost snabdijevanja podrazumijeva osiguravanje dva ulaza prirodnog gasa u BiH čime će se moći u svakom trenutku odgovoriti na potrebe potrošača u prirodnom gasu te anulirati bilo kakve ucjene na postojećem pravcu snabdijevanja, kojima smo bili svjedoci proteklih godina - navodi ona.

Turković potom ističe kako bi se realizacijom projekta omogućio i pristup većem broju izvora snabdijevanja, odnosno pristup izvorima gasa iz LNG terminala Krk (HR), Kaspijske regije (TANAP – Transanadolijski gasovod, TAP – Transjadranski gasovod i IAP – Jonsko-jadranski gasovod), gasnih čvorišta EU (Alžirski, Norveški, itd.), te pristup skladištima gasa u regiji.

- S druge strane, novi istočni gasovod prema Srbiji nema pribavljene saglasnosti niti je dokazan osnov niti interes za Bosnu i Hercegovinu da gradi novi veliki plinovod prema Srbiji, odnosno prema ruskom izvoru plina. Bojim se da Dodik pričom o novom plinovodu prema Srbiji nema iskrene namjere izgradnje, već samo blokiranje projekta kojim će se umanjiti ovisnost BiH od Rusije - zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.