Sastanak je organizovan jučer na zahtjev ministrice Turković povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa sječom šuma u Unsko-sanskom kantonu. Ministar Radman ponovio je zvanične stavove da Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se aktivnosti na sječi šume u području planine Plješevice odvijaju isključivo na hrvatskoj teritoriji.

Ministrica Turković je predložila da se u cilju rješavanja ovog pitanja, ipak na teren upute zvanične komisije za granice, pa je postignut dogovor da se to u najskorije vrijeme organizuje kako bi se ovaj nesporazum riješio na obostrano zadovoljstvo zainteresovanih strana.

U ugodnom i otvorenom razgovoru ministrica Turković se srdačno zahvalila svom sagovorniku na značajnoj humanitarnoj pomoći koju je Republika Hrvatska i njeni građani nedavno donirala BiH u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

Ministri su iskoristili ovu priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada. Ministri su i o ovoj temi postigli saglasnost, da će i ovo pitanje rješavati  u duhu dobrosusjedskih odnosa i da će se sve procedure odvijati putem konstruktivnog i zajedničkog dijaloga kako bi se postigao prihvatljiv kompromis za dvije susjedne zemlje koje u tom duhu trebaju i dalje razvijati svoje odnose, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.