open-navfaktor-logo
search
Posjeta BiH
Turski ministar Akar: Važan je mir u BiH, podržavamo NATO i EU put, proširit ćemo saradnju u namjenskoj industriji
Kao što i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uvijek ističe, narod u Bosni i Hercegovini za nas je jedan narod i mi kao Republika Turska dajemo veliku pažnju stabilnosti i miru u BiH, istakao je ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar nakon susreta s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem.
27.12.2021. u 11:58
get url
text

- Isto tako veliku podršku dajemo BiH na putu prema euroatlantskim integracijama i NATO-u - dodao je Akar.

Istakao je da za BiH i za narod BiH nije dobro razgovarati o "rastavljanju dijelova", te je ponovio da "narod BiH vide kao jedan narod".

- Pratimo situaciju u BiH izbliza i pozivamo da sve strane reaguju mirno, strpljivo i sa dijalogom. Predlažemo da se postojeći problemi mirnim putem i razgovorom riješe jer je to najboji način za sav narod u BiH. Mi smo uvijek spremni za bilo koji vaš zahtjev da ga analiziramo i da pomognemo u okviru naših mogućnosti - kazao je Akar.

Rekao je i da koriste svaku priliku da ojačaju saradnju dvije zemlje kada je u pitanju "odbrambeni odjel", a da su spremni ojačati i proširiti saradnju u oblasti namjenske industrije.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je da Turska kao članica NATO saveza i kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine jako pomaže Ministarstvu odbrane BiH. 

- Ovdje ću naglasiti samo dva momenta. Prvi je školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na akademijama u Turskoj. Trenutno imamo 89 pripadnika OSBiH koji se školuju u Turskoj. To je najveći kontingent koji se školuje negdje u inostranstvu. Druga stvar je modernizacija Oružanih snaga BiH. Kao što znate, ja sam prošle godine u martu s ministrom Akarom potpisao finansijski sporazum od 200 miliona turskih lira oko nabavke sredstava za Oružane snage BiH iz namjenske proizvodnje iz Turske. Taj sporazum je završen i ovih dana očekujem prijedlog od generala o tome koja su to sredstva koja ćemo započeti preuzimati za Oružane snage BiH - kazao je Podžić.

Izrazio je zahvalnost Turskoj i njenom narodu na svemu što čine za BiH.

- Ova posjeta je bila prilika da rezimiramo naše aktivnosti, da dogovorimo neke nove planove i još jednom jedno veliko hvala i ministru Akaru, i Vladi Republike Turske i narodu Turske za sve ono što čini dobro za narode u Bosni i Hercegovini - dodao je Podžić.

{$galerijaFotografija}

Ministar Akar jutros je počeo zvaničnu posjetu BiH. Prvo je posjetio Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu, i odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću. Uslijedio je sastanak s Podžićem, te sastanak delegacija minstarstava odbrane dvije zemlje. Poslijepodne će Akar imati sastanak u Predsjedništvu Bosne i Herceggovine, a najavio je i posjetu studentima.

Sastanak, Ministarstvo odbrane, 27.12.2021
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.