Tužilaštvo BiH o Mektićevim tvrdnjama i Dalidi Burzić: Formiran je predmet, ali ga ne vodi tužiteljica Tadić

Objavljeno: 17.07.17 u 16:32 Autor: S. Ka.

Tužilaštvo BiH demantiralo je tvrdnje ministra sigurnosti Dragana Mektića da je v.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić otvorila istragu protiv glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić.

Gordana Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH  FOTO: ARHIV
Gordana Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH FOTO: ARHIV

- Informacija nije tačna. V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić nije zadužena nijednim krivičnim predmetom, s obzirom na to, izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića nisu tačne. Javnost je već ranije obaviještena da je formiran predmet koji je u radu i da se vrše provjere, a u interesu postupka ne možemo davati više informacija – rečeno nam je u Tužilaštvu BiH.

Mektić je prozvao danas Gordanu Tadić da "vodi rat" kako bi bila imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH. Zbog toga je, kaže ministar, otvorila istragu protiv tužiteljice Burzić, a sve na osnovu teksta na jednom portalu.  

- Danas sam dobio informaciju da su Gordana Tadić i Tužilaštvo otvorili istragu protiv Dalide Burzić, što je van pameti. A znate zašto? Vidi nju kao konkurenciju. Za mene bi jedina Burzić ispunila najbolje ulogu glavnog tužioca. Zato treba otvoriti istragu, zato je treba diskreditovati, zato treba uništiti svakog ko bi se mogao tu nametnuti po osnovu svojih rezultata i svog rada - rekao je Mektić.

Nakon njegovih izjava na konferenciji za novinare, Tadić je uputila akt Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH i Vijeću ministara.

- Povodom javnog istupa na današnjoj press konferenciji ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kojom prilikom je iznio netačne tvrdnje i lične uvrede, izjavivši da v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić "radi u interesu koalicije Za dom spremni", v.d. glavnog tužioca je uputila akt VSTV-u i Vijeću ministara BiH, u kojem je, u skladu sa nadležnostima, tražila da poduzmu sve mjere i radnje u cilju njene zaštite kao nosioca pravosudne funkcije i vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, jer izjave sadrže neosnovane i apsolutno neistinite navode usmjerene na njenu ličnu i profesionalnu diskreditaciju, te navedene izjave nisu primjerene jednom nosiocu ministarske funkcije - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Mektić je kazao da se Tadić dobro potrudila kako ne bi profunkcionisala pravna država.

- Ona je čisto pod političkim uticajem i izvršava samo političke diktate koalicije, kako bih je ja nazvao "Za dom spremni", odnosno koalicije Dodik - Čović. Ona je umislila da će biti glavna tužiteljica i sad je sve usmjereno u tom pravcu - rekao je Mektić.