open-navfaktor-logo
search
Nije njihova odgovornost
Tužilaštvo BiH: Sud je trebao narediti Sudskoj policiji da zadrži Savčića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se saopćenjem za javnost povodom novonastale situacije u vezi sa "nestankom" Milomira Savčića, optuženog za genocid u srebrenici, a kojeg Sudska policija nije pronašla na adresi nakon što mu je određen pritvor.
10.08.2021. u 15:25
get url
text

- Prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2. augusta podnijelo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora prema optuženom, a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa printanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda. Postupajući tužilac je, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud održao 9. augusta u prisutnosti optuženog Milomira Savčića i njegovog branioca detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora - navode iz Tužilaštva.

Dodaju da je nakon ročišta Sud upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbjedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana u 15.30 sati - podvukli su iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.