open-navfaktor-logo
search
"Budi zlatan“
Tuzla: Građanima ukazano na probleme djece oboljele od raka nakon liječenja
Pod sloganom "Budi zlatan“, danas je u Tuzli obilježen Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku.
19.09.2020. u 12:40
get url
text
get url
text

Tim povodom predstavnici Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” na izloženim info pultovima ukazali su na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice.

- Istina je da je period liječenja jedan od najvažnijih perioda sa najviše problema i komplikacija, međutim kako je hemoterapija sama po sebi teška, postoje mnoge posljedice i problemi s kojima se djeca susreću nakon izlaska iz bolnice – izjavila je Feni PR Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Atifa Buldić-Bešić.

Prisutni građani su kupovinom zlatne vrpce i posebno dizajnirane maske pružili podršku djeci oboljeloj od raka te pomogli da se njihov glas što dalje čuje. Također, pozivom na humanitarni broj 17010 mogu donirati dvije KM.

- Također, ovom prilikom građanima želimo razbiti mnoge predrasude među kojima je ta da je kancer prenosiva bolest ili da djeca oboljela od raka imaju tužnu budućnost. To su stigme koje ćemo rušiti i pokušati prevenirati na ovaj način i nadamo se da će odgovor društvene zajednice biti pozitivan - dodala je Buldić-Bešić. 

Mjesec podizanja svijesti o dječijem raku obilježen je danas i u Zenici, a 26. septembra planiran je u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.