open-navfaktor-logo
search
Nova vlada
Tuzlanski kanton: SDA danas odlučuje o premijeru
Nakon što SDA donese odluku o kandidatu za premijera, predsjednik Skupštine TK treba da mu povjeri mandat za sastav nove vlade
15.07.2019. u 10:54
get url
text
Skupština TK: Formirana nova većina

Nakon što je nova većina u petak izabrala rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona te smijenila Kantonalnu vladu koju je kontrolirao Mirsad Kukić, odmah je počeo rad na formiranju nove vlade. Povjereništvo Kantonalnog odbora SDA TK danas će održati sjednicu na kojoj će biti riječi o premijerskoj funciji, saznaje Faktor.

Jedino ime koje se spominje kao kandidat za premijera je dr. Denijal Tulumović, ali ništa još nije konačno, sve dok stranka ne donese odluku, a potom i sam Tulumović prihvati da bude mandatar za sastav nove vlade, saznajemo u KO SDA TK.

Općinski odbor SDA Živinice treba da ponudi kandidata za premijera jer je taj stranački ogranak ostvario najbolji rezultat na posljednjim izborima. Prof. dr. Denijal Tulumović predsjednik je Općinskog odbora SDA Živinice, a na izborima je bio nosilac liste za Parlament FBiH. Riječ je o uglednom ljekaru koji obavlja funkciju načelnika Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Novu većinu u Tuzlanskom kantonu čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, kao i Žarko Vujović i Husein Tokić iz SDP-a, koji su isključeni iz Kluba zstupnika ove stranke, kao i Smajo Mandžić iz PDA.

Nakon što SDA donese odluku o kandidatu za premijera, predsjednik Skupštine TK treba da mu povjeri mandat za sastav nove vlade. Zatim će mandatar predložiti imena 12 ministara i nova vlada ide na potvrđivanje Skupštine TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.