open-navfaktor-logo
search
Ima još preživjelih
U akciji i spasioci iz BiH: Šest članova porodice jutros spašeno iz ruševina u Iskenderunu
Šest članova porodice, roditelji i djeca, izvučeni su jutros živi ispod ruševina u turskom gradu Iskenderunu.
10.02.2023. u 09:23
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ovu vijest javio je s terena Fahrudin Dobrača, vođa tima Gorske službe spasavanja iz općine Novi Grad u Sarajevu i dodao da imaju traga o još preživjelih.

Porodicu su iz ruševina oslobodili članovi njegovog tima zajedno s turskim i drugim kolegama spasiocima.

Šest članova porodice spašeno je čak 102 sata nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili jug Turske. Spasioci su jutros tokom akcije spašavanja čuli glasove ispod ruševina zgrade.

Dobili su informaciju da su ispod ruševina ostale dvije porodice od ukupno osam članova te su odmah intenzivirali napore kako bi spasili ljude. Nakon ogromnih napora uspjeli su iz ruševina izvući šest osoba, uključujući bračni par Yasemin i Kadira Oktaya.

Dvadeset pripadnika Gorske službe spašavanja Novi Grad iz Sarajeva, na čelu sa Fahrudinom Dobračom, prije dva dana je otputovalo u Tursku da pomognu turskim građanima pogođenim zemljotresom. Ta ekipa je jučer ispod ruševina u Hatayu spasila 70-godišnjaka, zajedno sa spasiocima turskog IHH-a.

Spašene osobe su zbog povreda koje su zadobile u zemljotresu prevezene u bolnicu. Okupljeni su s velikim oduševljenjem slavili spašavanje ljudi. Ispod ruševina iste zgrade nalazi se još osoba, zbog čega spasilačke ekipe nastavljaju akciju spašavanja.

Razorni zemljotres pogodio je rano ujutro u ponedjeljak široko područje jušne Turske i sjeverozapadne Sirije ostavljajući teške posljedice.

Prema najnovijim podacima, broj poginulih ljudi veći je od 21.600.

U akciji i spasioci iz BiH: Šest članova porodice jutros spašeno iz ruševina u Iskenderunu - 10. 2. 2023.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.