open-navfaktor-logo
search
Legendarni stručnjak
U Austriji ga cijene mnogo više: Ivica Osim na klupi idealnog tima Bundeslige s kraja prošlog stoljeća
Proteklih dana ime Ivice Osima bilo je u centru pažnje domaće javnosti.
17.12.2020. u 08:49
get url
text

Naravno, ne krivicom legendarnog stručnjaka čijim angažmanom je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine prije skoro desetak godina isplivao iz blata i prljavštine nakon UEFA-ine i FIFA-ine suspenzije, već upravo zbog rada i djelovanja onih koji su proteklih godina vodili glavnu riječ u bh. kući fudbala.

Naime, posljednjim promjenama Statuta legendarni Švabo eliminisan je iz FSBiH gdje je uživao status počasnog predsjednika i člana Odbora za posredovanje. Organizacija u kojoj se svojevremeno itekako založio, iako ni tada nije bio najboljeg zdravstvenog stanja, jasno je kazala šta misli o legendarnom stručnjaku. 

Nažalost, po ko zna koji put kao tačna se ispostavila ona da je Štraus s Grbavice više cijenjen u Austriji i Japanu, nego u rodnoj grudi i u oraganizaciji čijem opstanku je doprinio, i to u velikoj mjeri.

Brojne nagrade i priznanja potvrda su ovoj konstataciji, no možda kao najbolji argument mogu poslužiti i skandiranja navijača Sturma iako je prošlo 18 godina otkako je napustio klupu tima iz Graza, gdje se vodi velika borba kako bi jedna od gradskih ulica dobila ime po najboljem treneru u historiji kluba.

Nije Osim samo cijenjen u Grazu. Švabin rad tokom angažmana u Sturmu u periodu od 1994. do 2002. godine bio je prepoznat i uvažavan od strane drugih timova u Austriji, ali i stručnjaka.

Iako su tih godina bili veliki rivali, Ernst Dokupil, tadašnji trener bečkog Rapida, ali i drugi treneri u austrijskoj Bundesligi, s uvažavanjem i velikim respektom su govorili o igračkoj i trenerskoj legendi sarajevskog Željezničara, ali i o timu kojeg je trenirao.

Upravo je Osim ispisao najslavnije stranice historije Sturma. S ekipom je osvojio dvije titule prvaka, tri Kupa Austrije i tri titule Superkupa, a priznanje za svoj trenerski angažman dobio je priznanjem za najboljeg stručnjaka u Austriji u posljednjoj deceniji 20. stoljeća.

Rođeni Sarajlija izabran je kao trener idealnog tima austrijske Bundeslige u izboru specijalnog izdanja magazina Bundesliga-Journal, koji izdaje Fudbalski savez Austrije, i to u ozbiljnoj konkurenciji.

Dovoljno je reći da je Otto Barić, koji je preminuo prije nekoliko dana, u sezoni 1993/1994 sa Casino Salzburgom igrao finale Kupa UEFA (poraz od Intera s ukupno 2:0). Uz to je osvojio i dvije titule prvaka i dva Superkupa Austrije, dok je recimo Ernst Dokupil u sezoni 1995/1996 predvodio Rapid do finala Kupa pobjednika kupova (poraz odPSG-a 1:0), a pored toga sa Zelenim iz Beča trijumfovao je jednom u Kupu Austrije, a okitio se i jednom titulom.

Ipak, ni svi ovi argumenti i uspjesi nisu bili dovoljni da poraze Ivicu Osima jer on izgleda može biti poražen samo na domaćem terenu od Fudbalskog saveza BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.