open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice
U Bihaću politička situacija dovedena do usijanja: Kako se osigurava ključna ruka u Skupštini
Među zastupnicima Skupštine Unsko-sanskog kantona kruže informacije da informatičari iz MUP-a USK uoči sutrašnje online sjednice u nekim kancelarijama u Vladi USK montiraju računare kako bi zastupnici pratili sjednicu.
15.02.2022. u 16:19
get url
text

Navodno su kući poslali ljude koji su u tim kanceelarijama radili.

Neprovjerene informacije su da se namjerava pustiti montiran snimak zastupnika Anela Šahinovića koji je na liječenju izvan BiH, a ključna je ruka u usvajanju odluka i budžeta na sjednici Skupštine USK.

No vidljivo je, prema snimcima, prisustvo policije ispred Vlade Unsko-sanskog kantona.

VEZANI TEKST - Ko je ko i ko je s kim u Skupštini USK, zašto nema stabilne većine?

Prije nekoliko dana je objavljeno da je Šahinović tražio online sjednicu Skupštine USK, kako bi na njoj mogao učestvovati. Na dnevnom redu je budžet USK za ovu godinu, za šta SDP i NES nisu imali dovoljan broj ruku s obzirom na to da im je nedostajao jedan glas, upravo Šahinovićev.

Prema nezvaničnim informacijema koje dolaze iz političkih krugova, navodno je i premijer USK Mustafa Ružnić nekim zaposlenicima Vlade naredio da ne dolaze sutra na posao. Objašnjenje je da će iz njihovih kancelarija zastupnici SDP-a i NES-a prisustvovati online sjednici. Uposlenicima je, kako tvrde pojedini zastupnici, naređeno da predaju ključeve svojih kancelarija.

Danas popodne se pojavila informacija da bi 16. ruka mogla biti i Edina Abdić Pleho, zastupnica u Skupštini USK i kćerka ratnog zločinca Fikreta Abdića, što bi dobrodošlo SDP-u i NES-u ukoliko se ustanovi da glas Šahinovića nije važeći, jer je on zvanično na bolovanju.  

VEZANI TEKST - Afera "Snimci" trese USK: Šta kažu zastupnici o nuđenim foteljama, oglasilo se i Tužilaštvo

U Bihaću vlada haotično stanje i uoči sjednice, a i zbog snimaka na kojima navodno Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona, govori o nuđenju mita i pozicija opozicionim zastupnicima u zamjenu za podršku odlukama na Skupštini.

Skupštinska većina je tijesna i u posljednje vrijeme ne uspijeva usvojiti važne odluke.

Prvo se krenulo u razgovore sa četiri opoziciona zastupnika, koji su tražili od SDP-a formiranje manjinske Vlade USK. Na kraju SDP to nije prihvatio i odlučio se na online sjednicu kako bi Šahinović mogao učestvovati. Online sjednici se protivi opozicija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.