U centru Banje Luke postavljen "Zid plača": Građani ispisuju poruke nezadovoljstva

Objavljeno: 13.10.17 u 11:19 Autor: B. S.

U centru Banja Luke na Trgu Krajine danas je postavljen "Zid plača" na kojem građani mogu napisati podatke o članovima svoje porodice, rodbine i prijatelja, koji su nezadovoljni uslovima života i rada odselili iz zemlje.

Akciju je pokrenulo udruženje "Restart Srpska", zbog stranačkog zapošljavanja i nepotizma, usljed kojih je postalo gotovo nemoguće dobiti posao putem konkursa.

Predsjednik ovog udruženja Stefan Blagić je kazao da "partijski pijavičarski kadar zajedno sa rodbinom i tazbinom domaćih političara ima monopol na radna mjesta u RS-u."

- Isključivo zbog toga naš narod odlazi odavde u potrazi za korom. Ovom akcijom želimo podići svijest o ovom najtežem društvenom problemu – istakao je Blagić.

Kazao je i kako je neophodno da vlast uspostavi sistem i odgovornost.

- Ovdje i da si Nikola Tesla, osuđen si na propast ako nemaš štelu - dodao je Blagić.

Banjalučanka Danijela Radišić, koja je medicinar, ispričala je da su njene brojne kolege otišli, jer su se od 1995. godine svi nadali boljem životu koji se nije desio.

- Oni koji su otišli zadovoljni su, ne samo ličnim primanjima nego i uvjetima rada – istakla je.

Jovan Knežević bivši radnik FAM Jelšingrad ispričao je kako je 30 godina radio u ovoj firmi i "borio se protiv kriminalaca i tajkuna, a koji mu se sada svete".

- Sad mi se to vraća tako što mi plijene stvari po kući. To čeka svakoga ko se suprotstavi kriminalcima i mafijašima, ali nema drugogo izbora. Ili ćemo im se suprostaviti, ili gledati kolonu djece kako odlaze - dodao je Knežević.