Tako su u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo do ovog trenutka koronavirusom zaražena 53 zdravstvena radnika, u Domu zdravlja Zenica šestero, dok u Tuzlanskom kantonu nemaju podataka koliko se do sada zarazilo zdravstvenih radnika.

Sve će biti jasnije kada se utvrdi "put pacijenta" 

- Do ovog trenutka mi u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo imamo 53 zdravstvena radnika oboljela od koronavirusa. Nažalost virus je ušao široko u stanovništvo, pa evo i u domove zdravlja, ambulante. Otežano se radi, ali internim reorganizacija nastojimo da sistem funkcionira. Imamo četiri COVID ambulante u Kantonu Sarajevu. Imamo 84 ambulante porodične medicine ali usljed događanja s koronavirusom nisu sve u funkciji, to je nemoguće. Mogle su funkcionirati u normalnim uvjetima, ali ovako, ne. Ne mogu raditi sve jer nemamo dovoljno osoblja, ali nijedan pacijent neće ostati zakinut za zdravstvenu uslugu jer uvijek postoji lokalitet kojem pripadaju. Mora postojati obavijest za građane, ako ništa, idu u dom zdravlja na teritoriji kojoj pripadaju - govori nam Arman Šarkić, portparol JU DZ Kantona Sarajevo.

Osvrnuvši se na koordinaciju sa Hitnom pomoći i bolnicama, kaže kako će sve biti jasnije kada se konačno trasira "put pacijenta".

- To je još u pripremi. Mi se trudimo da građanima pomognemo kod segmenta koji je naš, a to je primarna zdravstvena zaštita i kada je riječ o COVID-19, veliki dio se završava u COVID ambulantama, za one koji imaju blagu i srednju sliku. Teški slučajevi idu na Podhrastove. Ljekari porodične medicine su svjesni da su prva karika u zdravstvu - rekao nam je Šarkić.

U Domu zdravlja Tuzlanskog kantona nisu imali odgovore na pitanja koliko je do sada njihovih uposlenika zaraženo koronavirusom, koliko ih se oporavilo... Da li adekvatno odgovoriti svom zadatku.

- Tražene podatke možete dobiti u Zavodu za javno zdravstvo TK, koji prati i analizira ukupno higijensko, epidemiološko i zdravstveno stanje stanovništva na području TK - uputili su nas.

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona na naša pitanja koliko je do sada medicinskih radnika u Tuzlanskom kantonu zaraženo koronavirusom (ljekara, medicinskih tehničara), koliko ih se oporavilo, u kojem broju ih je trenutno u izolaciji, dobili smo odgovor: "Zavod za javno zdravstvo ne raspolaže podacima na način na koji ste tražili".

Od šestero zaraženih, četvero se oporavilo 

U Javnoj ustanovi Doma zdravlja Zenica su nam kazali da su do sada imali šestero zdravstvenih radnika obiljelih od koronavirusa.

- Imamo 488 uposlenika. U toku je redovno korištenje godišnjih odmora koje ne utječe na rad JU Dom zdravlja. Ukupno je naših šest uposlenika zaraženo COVID-19 od kojih se njih četvero oporavilo - kazali su nam i dodali:

"Dom zdravlja Zenica je krajem januara započeo s pripremama djelovanja u eventualnoj zdravstvenoj krizi. Pojavom prvog slučaja zaražene osobe zdravstvene ustanove su bile spremne u potpunosti da odgovore kriznoj situaciju, te JU DZ Zenica još uvijek vrlo dobro odgovara na zdravstvenu krizu zrokovanu virusom COVID-19 i zdravstvenu situacuju drži pod izvjesnom kontrolom".