Naš srednjoprugaš danas od 14.05 sati pokušat će osvojiti prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama.

VEZANI TEKST - Tuka: Išao sam na sve ili ništa, presretan sam što sam svoju zemlju uveo u veliko finale

Najbolji plasman na OI u Japanu, ali i u historiji drži Nedžad Husić, koji je nedavno osvojio peto mjesto u taekwondou. Tuka će imati priliku da taj rezultat danas nadmaši.

- U startnom bloku broj 2 na Olimpijskom stadionu u Tokiju Amel Tuka će se boriti za svoj i naš najbolji rezultat na Olimpijskim igrama.

Veliko finale na 800 metara na programu je danas u 14:05 sati po našem vremenu.

Sretno Amele, cijela Bosna i Hercegovina je uz tebe - poručili su iz Olimpijskog komiteta BiH.

U finale trke na 800 metara osim Tuke nastupit će: Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Patryk Dobek (Poljska), Emmanuel Korir (Kenija), Peter Bol (Australija), Clayton Murphy (SAD), Gabriel Tual (Francuska), Adrian Ben (Španija) i Nijel Amos (Botswana).

Zanimljivo, Amos je polufinale trčao u grupi sa našim Amelom, ali je tokom utrke nakon kontakta sa Isaihom Jewettom pao. Važio je za jednog od favorita, a poslije utrke je uložio žalbu jer je smatrao da je sapleten. Žalba je uvažena pa će Amos, ipak, trčati finale.

Tuka je vlasnik dvije medalje sa svjetskih prvenstava. U Pekingu, 2015. godine osvojio je bronzu, dok je četiri godine kasnije u Dohi postao viceprvak svijeta, što je njegov i najbolji rezultat u historiji bh. atletike.